Procedura insolventei

Trimis la data: 2013-02-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: sendra
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de faliment isi are originea in latinescul falus care inseamna a insela, a rata, a gresi. Falitul era considerat un infractor fiind condamnat la inchisoare. In Romania, procedura falimentului a fost reglementat in Codul Comercial si se remarca prin exagerarea functiei punitive care se exprima mai ales in masurile privative de libertate in publicitatea falimentului, in limitarea mijloacelor de subzistenta, in aplicarea de sigilii si in derularea procedurii pana la lichidarea averii comerciantului.

Cursuri similare:

Administrarea falimentului era incredintata unui mandatar ai creditorilor, adeseori avocati; ulterior acelasi rol l-a indeplinit judecatorul sindic.Dupa 1990, in privinta falimentului, apare Legea 64/1995 privind procedura reorganizarii si lichidarii judiciare. Aceasta lege reglementa 2 forme: redresarea si falimentul.Legea 64/1995 a fost modificata prin Legea 99/1999. Modificarile s-au referit in special la inlocuirea notiunii de lichidare judiciara cu cea de faliment.

S-a restituit judecatorului sindic statutul de magistrat, urmand ca acesta, in numele tribunalului, sa detina competenta generala si exclusiva asupra intregii proceduri.De asemenea, Legea 64/1995 a fost modificata si prin O.G. 92 si 82/2003; acestea, desi reglementand mai amanuntit o suma de masuri si conditii, procedura ramanea lenta, indelungata si complicata.O noua reforma a fost realizata prin Legea 149/2004 care aducea 122 de modificari la 130 de articole. In prezent, e in vigoare Legea 85/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea 85/2006 privind procedura insolventei se adreseaza tuturor persoanelor fizice sau juridice, mai putin institutiilor de credit si societatilor de asigurare care beneficiaza de legi speciale.In privinta institutiilor de credit avem O.G. 10/2004, iar in privinta societatilor de asigurare avem Legea 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare.

Legea 85/2006 cuprinde 3 idei importante:
1. debitorul este in stare de insolventa atunci cand nu este capabil sa isi plateasca datoriile;
2. creditorii trebuie sa se asocieze voluntar/fortuit in scopul gasirii de solutii pentru a-l readuce pe debitor intr-o normalitate economica sau sa il lichideze eficace;
3. intreaga procedura este condusa de judecatorul sindic;

Referitor la insolventa: nu numai lipsa fondurilor banesti necesare platii la scadenta, dar si imposibilitatea patrimoniala, stare a patrimoniului in care pasivul a depasit activul. Trebuie sa se faca deosebire intre incapacitatea de plata, insolvabilitate (insolvabilitatea este atunci cand veniturile unui debitor sau bunurile au o valoare nau nuca decat obligatia fiscala de plata) si refuzul de plata.

Necesitatea introducerii conceptului de insolventa in Legea 85/2006 a fost fundamentata prin urmatoarele:
1. traditia jurisprudentei si a doctrinei
2. concordante terminilogice intre texte si titlul legii
3. cerinta de stabilitate legislativa
4. concordanta cu terminologia europeana si mondiala

Definitia clara a insolventei este prezentata in Legea 85/2006, la articolul 3, punctul 1: insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti. Legea reglementeaza doua forme ale insolventei: insolventa prezumata ca fiind vadita si insolventa iminenta.

Este in insolventa prezumata ca fiind vadita cel care nu si-a platit in 90 de zile datoria exigibila fata de unul sau mai multi creditori.Este in insolventa iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate cu fondurile banesti disponibile la momentul scadentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.