Procese magmatice. Miscari seismice

Trimis la data: 2018-02-10
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 0
Autor: hansky
Dimensiune: 540kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unitatea de invatare 2: Procese magmatice. Miscari seismice

Cuprins

2.1. Introducere
2.2. Competente
2.3. Procese magmatice
2.3.1. Fenomene vulcanice
2.3.2. Fenomene plutonice
2.4. Miscari seismice
2.1. Introducere

Se descriu fenomenele vulcanice, fenomenele plutonice si miscarile seismice cu exemplificari la nivelul tarii noastre.

2.2. Competentele unitatii de invatare

Definirea si descrierea fenomenelor vulcanice.
Definirea si descrierea fenomenelor plutonice.
Definirea si descrierea miscarilor seismice.
Descrierea raspandirii fenomenelor vulcanice, plutonice si miscarilor seismice la nivelul Romaniei.
Durata medie de parcurgere a unitatii de invatare este de 3 ore.

2.3. Procesele magmatice

In interiorul Pamantului, in anumite conditii de temperatura si presiune, se produce o topire locala a materialelor constituente ale scoartei terestre, formand o masa vascoasa numita magma (in limba greaca inseamna "aluat").

Din punct de vedere fizico-chimic magma este o topitura fierbinte, constituita dintr-un amestec de silicati, oxizi, sulfuri si substante gazoase. O data cu formarea magmei in rezervorul magmatic si zonele
inconjuratoare au loc o serie de fenomene. Unele fenomene se produc direct in rezervorul magmatic, altele in rocile inconjuratoare din imediata apropiere a magmei, iar altele la distante foarte mari prin patrunderea unor componente lichide sau gazoase ale magmei.

Fenomenele legate de consolidarea magmei in rezervorul magmatic sau pe cale de ascensiune catre suprafata poarta numele de fenomene plutonice (de la Pluton - zeul adancurilor in mitologia romana).
Fenomenele legate de aparitia magmei la suprafata scoartei terestre sub forma de lava, poarta numele de fenomene vulcanice (de la Vulcan - zeul focului in mitologia romana).

2.3.1. Fenomene vulcanice
Magma poate ajunge din interiorul Pamantului la suprafata, pe linii de ruptura sau crapaturi profunde ale scoartei, fenomen insotit de zgomote subterane, explozii, degajari de gaze sau ape fierbinti.
Topitura de silicati ajunsa la suprafata, impreuna cu sfaramaturile de roci rezultate in urma exploziilor, se revarsa sub forma unui relief conic. Materialul dispus in jurul punctului de eruptie, impreuna cu calea de ascensiune a topiturii si a locului unde se aduna lava, constituie un aparat vulcanic. Cele mai simple aparate vulcanice sunt alcatuite din cos, con si craterul vulcanic.

Cosul vulcanic reprezinta calea de acces a topiturii spre suprafata. Cosul se formeaza in regiunile de minima rezistenta, respectiv fracturi sau crapaturi de scoarta terestra. Cosul vulcanic este umplut, in majoritatea cazurilor, cu roci piroclastice amestecate cu lava sau numai cu lava consolidata. Daca rocile inconjuratoare sunt mai putin rezistente decat umplutura cosului la actiunea procesului de denudare, suprafata cosului apare ca o forma pozitiva de relief, iar fostul cos vulcanic poarta numele de neck (gat, stalp).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.