Procesul bugetar

Trimis la data: 2010-10-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Mariana Istrate
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul bugetar consta in repartizarea luarii deciziei bugetare pe nivelurile sau partile implicate in elaborarea bugetului, stabilindu-i fiecarui actor institutional competentele si termenele pentru a asigura intocmirea bugetului in termeni legali.
Procesul bugetar (PB) este totalitatea actiunilor institutiilor publice care se succed anual si tin de elaborarea, aprobarea si executarea legii bugetare anuale, incheierea contului de executie bugetara si aprobarea darii de seama precum si controlul bugetar.

Cursuri similare:

Din cauza ca diferiti actori bugetari au obiective diferite, ar fi dificil sa se ajunga la un consens in legatura cu obiectivele care trebuie accentuate. Unii actori pot pune accentul pe economie si pe eficienta, in timp ce altii, pe reducerea cheltuielilor publice, limitarea sferei serviciilor publice etc.Mediul in care se desfasoara procesul bugetar poate duce la formarea de coalitii, daca apar mai multe probleme care forteaza mai multi actori sa lase la o parte diferentele care-i separa si sa gaseasca o solutie acceptabila. Trasaturile procesului bugetar sunt:

PB este unul de decizie, deoarece consta in ordonarea prioritatilor de finantare a obiectelor statului. Decizia ce trebuie luata este una din cele mai complicate, deoarece resursele ce pot fi mobilizate sunt limitate si sunt tot timpul sub nivelul necesitatilor publice.
PB este unul politic, deoarece deciziile privind alocarea resurselor bugetare nu se intemeiaza pe criterii sau informatii ale pietei, ci au la baza obiectivele din programul de guvernare, iar decizia finala este adoptata prin mecanismul votului (mecanism politic).

PB este unul complex, la realizarea lui participa un numar mare de subiecti de natura diferita, fiecare cu interesele, nevoile si posibilitatile sale.PB este unul ciclic, se realizeaza succesiv dupa un calendar riguros determinat de legislatia bugetara a tarii.
PB este strict reglementat (juridic), derularea sa impune respectarea legislatiei bugetare si a normelor metodologice elaborate de Ministerul de Finante.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.