Procesul bugetar la nivelul bugetului de stat

Trimis la data: 2010-02-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cata ristea
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul bugetar reprezinta o succesiune de etape ce constau in elaborarea, aprobarea, executarea, incheierea, controlul1 si raportarea rezultatelor executiei bugetului. Procesul bugetar al fiecarui an se incheie cu aprobarea contului general de executie a acestuia.
In derularea procesului bugetar, responsabilitatile revin Parlamentului, Guvernului, Ministerului Economiei si Finantelor, autoritatilor administratiei publice locale, precum si ordonatorilor de credite2.
Potrivit Legii finantelor publice, ordonatorii principali de credite pot delega aceasta calitate inlocuitorilor de drept sau secretarilor generali, imputerniciti in acest scop. Prin actul de delegare, ordonatorii principali de credite precizeaza limitele si conditiile delegarii.

Cursuri similare:

Elaborarea proiectului bugetului de stat reprezinta prima etapa a procesului bugetar la nivelul acestui buget, care consta in formularea propunerilor privind veniturile si cheltuielile bugetare de catre ordonatorii de credite bugetare, comunicarea acestora Ministerului Economiei si Finantelor la nivelul caruia are loc centralizarea intr-un document numit proiect al legii bugetului de stat. Acesta este documentul elaborat de catre Guvern prin Ministerul Economiei si Finantelor, pe baza proiectelor bugetelor ordonatorilor principali de credite ai acestui buget, precum si a proiectelor bugetelor locale.
Elaborarea proiectului de buget se bazeaza pe:

prognozele indicatorilor macroeconomici si sociali din anul bugetar pentru care se intocmeste bugetul si ale celor pentru urmatorii trei ani;1 Controlul efectuat asupra rezultatului executiei bugetare este tratat in cadrul unei alte discipline. Prezenta lucrare se opreste exclusiv la etapele operationale din cadrul aparatului Ministerului Economiei si Finantelor.2 In lucrare, prin ordonator de credite (principal, secundar, tertiar) se intelege ordonator de credite bugetare. In practica, s-a incetatenit faptul ca prin ordonator de credite se intelege si institutia publica condusa de un ordonator de credite bugetare.

• politicile fiscale si bugetare;
• prevederile memorandumurilor de finatare, de intelegere sau ale altor acorduri internationale cu organisme si institutii financiare internationale, semnate si/sau ratificate;
• politicile si strategiile sectoriale, prioritatile stabilite in formularea propunerilor de buget, prezentate de ordonatorii principali de credite;
• propunerile de cheltuieli detaliate ale ordonatorilor principali de credite;

programele intocmite de catre ordonatorii principali de credite in scopul finantarii unor actiuni de ansamblu, programe ce sunt insotite de estimarea anuala a performantelor fiecarui program;
propunerile de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum si de transferuri consolidabile pentru autoritatile posibilitatile de finantare a deficitului bugetar.
Acesti indicatori sunt elaborati de organele abilitate, pana la data de 31 martie a anului curent, urmand a fi actualizati pe parcursul desfasurarii procesului bugetar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.