Procesul de bugetare in institutiile publice din Romania

Trimis la data: 2014-03-29 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandra_16d Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bugetul este documentul prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an cheltuielile si veniturile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare al institutiilor publice. Legea care stabileste principiile, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice si care stabileste responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul bugetar este Legea nr. 500/11.06.2002 privind finantele publice.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Principiul universalitatii potrivit caruia veniturile si cheltuielile se includ in buget in totalitate, in sume brute. Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, exceptie facand sponsorizarile si donatiile care au stabilite destinatii distincte.
Principiul publicitatii stipuleaza faptul ca sistemul bugetar este deschis si transparent: aceasta calitate a sistemului bugetar este determinata de faptul ca proiectele de buget si conturile anuale generale de executie sunt deschise dezbaterilor publice, cu prilejul aprobarii acestora.

De asemenea, actele normative de aprobare a bugetelor si conturilor anuale de executie a acestora sunt publicate in Monitorul Oficial, partea I.Principiul unitatii se refera la faptul ca toate cheltuielile si veniturile sunt inscrise intr-un singur document, ceea ce asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice. Conform acestui principiu, toate veniturile retinute si utilizate in sistem extrabugetar, se introduc in bugetul de stat, urmand regulile si principiile acestui buget, cu exceptia:

Pe baza Legii 500/2002 se vor desfiinta veniturile si cheltuielile cu destinatie speciala, deoarece fondurile corespunzatoare acestora - Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic si Fondul special al drumurilor publice - se introduc in bugetul de stat ca venituri si cheltuieli cu destinatie speciala, urmand regulile si principiile acestui buget. Principiul anualitatii se refera la faptul ca legea bugetara, respectiv cheltuielile si veniturile cuprinse in acest document sunt aprobate pe o perioada de un an, perioada ce corespunde exercitiului bugetar.

Astfel, toate operatiile de incasari si plati efectuate pe parcursul unui an bugetar in contul unui buget, apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv.
Principiul specializarii bugetare se refera la faptul ca toate veniturile si cheltuielile se inscriu si se aproba in buget pe surse de provenienta, respectiv pe categorii de cheltuieli, grupate dupa natura lor economica si pe destinatii, potrivit clasificatiei bugetare.
Principiul unitatii monetare se refera la faptul ca toate operatiile bugetare sunt exprimate in moneda nationala.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.