Procesul de bugetare in institutiile publice din Romania

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bugetul este documentul prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an cheltuielile si veniturile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare al institutiilor publice. Legea care stabileste principiile, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice si care stabileste responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul bugetar este Legea nr. 500/11.06.2002 privind finantele publice.

Cursuri similare:

Principiul universalitatii potrivit caruia veniturile si cheltuielile se includ in buget in totalitate, in sume brute. Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, exceptie facand sponsorizarile si donatiile care au stabilite destinatii distincte.
Principiul publicitatii stipuleaza faptul ca sistemul bugetar este deschis si transparent: aceasta calitate a sistemului bugetar este determinata de faptul ca proiectele de buget si conturile anuale generale de executie sunt deschise dezbaterilor publice, cu prilejul aprobarii acestora.

De asemenea, actele normative de aprobare a bugetelor si conturilor anuale de executie a acestora sunt publicate in Monitorul Oficial, partea I.Principiul unitatii se refera la faptul ca toate cheltuielile si veniturile sunt inscrise intr-un singur document, ceea ce asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice. Conform acestui principiu, toate veniturile retinute si utilizate in sistem extrabugetar, se introduc in bugetul de stat, urmand regulile si principiile acestui buget, cu exceptia:

Pe baza Legii 500/2002 se vor desfiinta veniturile si cheltuielile cu destinatie speciala, deoarece fondurile corespunzatoare acestora - Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic si Fondul special al drumurilor publice - se introduc in bugetul de stat ca venituri si cheltuieli cu destinatie speciala, urmand regulile si principiile acestui buget. Principiul anualitatii se refera la faptul ca legea bugetara, respectiv cheltuielile si veniturile cuprinse in acest document sunt aprobate pe o perioada de un an, perioada ce corespunde exercitiului bugetar.

Astfel, toate operatiile de incasari si plati efectuate pe parcursul unui an bugetar in contul unui buget, apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv.
Principiul specializarii bugetare se refera la faptul ca toate veniturile si cheltuielile se inscriu si se aproba in buget pe surse de provenienta, respectiv pe categorii de cheltuieli, grupate dupa natura lor economica si pe destinatii, potrivit clasificatiei bugetare.
Principiul unitatii monetare se refera la faptul ca toate operatiile bugetare sunt exprimate in moneda nationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.