Procesul de comunicare si sistemul informational

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_H
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1 Sistemul informational (S.I.) reprezinta totalitatea metodelor, procedurilor si mijloacelor folosite in procesul informational, care reprezinta ansamblul operatiilor de culegere, transmitere si prelucrare a datelor, sistematizare, analiza, pastrare si valorificare a informatiilor.
Rolul sistemului informational consta in acordarea informatiei, necesare diagnosticului situatiei din organizatie si reprezinta o premiza a deciziilor ce trebuie adoptate: reprezinta instrument de intarire a disciplinei si sporirii a responsabilitatii.
Principalele componente ale sistemului informational:
1.Data-descrierea cifrica sau letrica a unor actiuni, fapte, procese si fenomene referitoare la firma.
2.Informatia- sunt acele date care aduce beneficiarului un spor de cunostinte referitor la organizatie si mediul ei si care ofera elemente de noutate.
1.Functia de documentare,(de informare) - se inregistreaza si vehiculeaza astfel de informatii care servesc imbogatirii cunostintelor personalului si pot fi folosite ulterior.
2.Functia decizionala, - adica asigura componentele organizatiei cu ansamblul informatiilor necesare pentru initierea, fundamentarea si adoptarea deciziilor de conducere cu elementele necesare luarii deciziei.
3.Functia operationala - de facilitare a procesului de activitate, asigurarea personalului cu ansamblul de informatii necesare realizarii actiunilor implicate de executarea sarcinilor.

Forme de sisteme informationale:
1. S.I. traditional - cand organele umane de simt sunt utilizate pentru primirea semnalelor din exterior, si transformarea lor in informatie necesara la adoptarea deciziilor. Astfel fiecare om poate fi privit ca un S.I. traditional.
2. S.I pe purtatori de hartie - permit pastrarea informatiei, accesul la ea si este posibilitatea de a urmari deplasarea ei.
3. S.I. computerizate (sistem informatic)- cand se utilizeaza mijloace electronice de culegere, prelucrare si stocare.

In raport cu functiile executate avem astfel de tipuri de sisteme informatice:
A) Sisteme informatice operationale care asigura desfasurarea curenta a operatiunilor (tranzactiilor) si adoptarea deciziilor de catre managerii de nivel inferior. Ele prelucreaza datele generate de tranzactiile efectuate

1. sisteme de prelucrare a tranzactiilor - inregisreaza si prelucreaza toate operatiile curente cum ar fi evidenta vanzarilor, achizitiile de la furnizori, rezervele la depozit, plata salariilor la angajati. aceste sisteme acumuleaza datele initiale si genereaza documentatia necesara.
2. sisteme de control asupra procesului de productie - presupune monitorizarea si controlul procesului de transformare a resurselor in bunuri.

3. sisteme automate de oficiu - care au menirea de a transforma pe suporti electronici procedurile manuale (posta electronica, evidenta platilor, sistemele de editura de oficiu etc)
B)Sisteme informatice de management-sisteme computerizate ce asigura informatia necesara pentru luarea deciziilor de conducere
1. sisteme informationale de raportare - asigura managerii cu rapoarte necesare pentru adoptarea deciziilor cotidiene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.