Producerea caldurii in spatiul de lucru al cuptoarelor si agregatelor metalurgice

Trimis la data: 2010-01-03 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Emil_M Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Eliberarea energiei calorice se face prin ardere, proces chimic prin care combustibilii (solizi, lichizi sau gazosi) se combina cu oxigenul.

4.1.1. Clasificarea combustibililor
Clasificarea combustibililor se face in principal dupa originea lor si dupa starea lor de agregare. Ca atare, combustibilii de tot felul se impart in combustibili naturali si artificiali, fiecare categorie, la randul ei subimpartindu-se in combustibili solizi, lichizi si gazosi.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Procesul chimic al arderii necesita existenta unor fenomene de schimb de masa si de caldura care pun in contact, si pregatesc, amestecul de combustibil cu oxigenul, a unor fenomene de incalzire a agentilor care intra in reactie pana la temperaturi care fac posibila o dezvoltare suficient de rapida a reactiei chimice si a unor reactii chimice care au loc in conditii impuse de concentratiile, presiunile si temperaturile existente in spatiile de ardere.

Procesele de ardere a unui combustibil pot fi impartite in:
- procese omogene - arderea are loc in volum, cand se amesteca combustibilul cu aerul necesar arderii (caracteristic arderii combustibililor gazosi);
- procese eterogene - arderea are loc la suprafata de separatie dintre combustibil si aerul necesar arderii (caracteristic arderii combustibililor solizi si lichizi).

In afara de calculele de ardere, prin care se intelege determinare cantitatii de aer necesar arderii si a compozitiei gazelor de ardere, trebuie cunoscute si principalele fenomene de aprindere si de propagare a flacarilor, in cazul arderii combustibililor gazosi.
Aprinderea amestecului combustibil se poate face in doua moduri:
- intregul amestec combustibil se incalzeste pana la o temperatura de la care se aprinde fara nici o interventie din exterior. Acest mod de aprindere se mai numeste si autoaprindere si este specifica aprinderii combustibililor in motoarele cu aprinde prin compresie.

- amestecul de combustibil rece este aprins numai intr-un punct sau zona a sa, cu ajutorul unor surse de temperaturi inalte (flacara exterioara, scanteie, corp incalzit), iar aprinderea intregului volum se face cu viteza de propagare a frontului de flacara. Acest mod de aprindere locala (fortata) este specifica proceselor de ardere in focarele agregatelor termice.

Procesul de autoaprindere poate fi studiat pentru cazul simplu cand se considera un volum V de amestec combustibil marginit de pereti ai caror temperatura T poate fi marita. Consideram pentru simplificare ca in intregul volum V concentratia si temperatura sunt aceleasi. Caldura degajata datorita reactiei chimice va fi:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.