Producerea mixturilor asfaltice

Trimis la data: 2010-05-14
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_D
Dimensiune: 396kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mixturile asfaltice se prepara in instalatii mecanice speciale, numite fabrici de asfalt sau fabrici de mixturi asfaltice, foarte diversificate ca tipuri si capacitate de productie, avand dispozitive de predozare, uscare (pentru tehnologie la cald), dozare a materialelor componente si dispozitiv de malaxare fortata. De asemenea, instalatia poate fi completata cu buncare de depozitare termoizolate, pentru stocarea pe termen limitat a mixturilor asfaltice produse, inainte de a fi livrate santierelor. Productivitatea acestora se inscrie intr-o gama foarte larga de valori, de la 7 t/h pana la 500 t/h sau chiar mai mult (1 000 t/h).
Producerea mixturilor asfaltice se poate face prin tehnologii "la cald" sau "la rece", in functie de liantul utilizat in compozitia acestora.
Procesul tehnologic de fabricare a mixturilor asfaltice la cald cuprinde urmatoaAZrele faze: predozarea agregatelor, incalzirea lor, dozarea si amestecarea la temperaturi ridicate a agregatelor cu bitumul in malaxor.

In figura 6.17 este prezentata o fabrica de mixturi asfaltice. In predozatoare se realizeaza predozarea agregatelor care se ridica in palnia de alimentare a uscatorului cu o banda transportoare, in uscator are lor incalzirea agregatelor in contracurent, cu ajutorul gazelor calde de ardere produse de flacara unui injector, si desprafuirea lor cu un ciclon de desprafuire; de aici, cu elevatorul pentru materiale calde, agregatele trec pe sitele vibratoare, care resorteaza agregatele calde, apoi se depoziteaza pe sorturi si se cantaresc.

Agregatele cantarite trec intr-un cantar malaxor unde se adauga filerul, adus cu banda transportoare din buncarul de filer, si bitumul cald, din dozatorul de bitum, ambele dozate in functie de tipul mixturii asfaltice. Din malaxor, mixtura gata preparata este ridicata cu ajutorul unui schip si depozitata in buncarul de mixtura, de unde este descarcata direct in autobasculante.
Predozarea agregatelor asigura alimentarea continua si regulata a instalatiei de producere a mixturii asfaltice. In cazul utilizarii mai multor sorturi de agregate diferite, care trebuie sa fie amestecate in anumite proportii, predozatoarele asigura alimentarea instalatiei cu agregatele respective, in proportiile necesare si constante.
In general, predozatoarele sunt constituite din buncare alimentatoare, prevazute la partea inferioara cu un dispozitiv de reglare, care permite scurgerea unei cantitati constante a sortului respectiv din buncar. Transportul amestecului de agregate se efectueaza cu ajutorul benzii transportoare, in mod continuu si in cantitate constanta. Predozatoarele (fig. 6.18) sunt prevazute cu vibratoare, care asigura debitul constant si usureaza evacuarea agregatelor fine (nisipuri), care au tendinta, cand sunt umede, sa formeze o bolta in predozator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.