Produsele alimentare ca sursa de energie

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Victor Patrascu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Substantele nutritive calorigene continute in produsele alimentare furnizeaza energia necesara desfasurarii diferitelor functii ale organismului. Totalitatea schimburilor energetice dintre materia vioe si mediul extern poarta denumirea de metabolism energetic la baza caruia stau transformarile fiyico-chimice si biochimice ale lipidelor, glucidelor, proteinelor aduse de produsele alimentare.
Valoarea energeticp a alimentelor si necesarul energetic al omului se exprima in kcal si se calculeaza amplificand continutul de glucide, lipide sau protide cu coeficientii caloridgeni stabiliti experimental si anume: pentru glucide 4,1 kcal/g, pentru lipide 9,3 kcal/g iar pentru protide 4,1 kcal/g.

Cursuri similare:

Necesarul total de energie al omului depinde de metabolismul sau bazal, de activitatea fizica ce o desfasoara si corespunde necesarului de energie al persoanei in timpul repaosului total prelungit in stare treaza in calm emotiv si la o temperatura de 18-20ºC. Acest necesar este proportional cu greutatea persoanei sau cu suprafata sa corporala si variaza cu varsta, conditiile nutritionale anterioare, masa activa fiind de ordinul a 1500 kcal/zi pentru adult.

Activitatea fizica determina o crestere importanta a necesarului de energie si este hotaratoare pentru aportul energetic al diferitelor grupe de persoane.Consumul alimentar implica un aport de energie necesar pentru activitatea musculara, secretoare si pentru actiunea dinamica, specifica alimentatiei, aport ce amplifica cu 10-20% metabolismul bazal. La stabilirea necesarului energetic mai intervin greutatea corpului si compozitia sa, varsta, clima. Sunt stabilite pe grupe de varsta, sex, categorie de efort si stare fiziologica valorile necesarului de energie zilnica.

Se remarca astfel faptul ca o mica perturbare a starii de nutritie proteica poate avea conseciinte grave care frecvent sunt ireversibile. Aportul proteic determina cresterea, dezvoltarea cerebrala, performantele fizice si intelectuale, reactiile la agresiunile externe, etc.Aminoacizii esentiali au un rol important in alimentatie si trebuie administrati intr-o fractiune proteica echilibrata din punct de vedere calitativ si al raportului dintre ei.

Deficienta unui aminoacid esential conduce la situatia de a nu putea fi sintetizate acele proteine in constitutia carora intra. Astfel si utilizarea celorlalti aminoacizi pentru biosinteza este imposibila. Necesarul organismului in aminoacizi esentiali variaza cu varsta, sexul, starea fiziologica si regim de activitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.