Profilul vitezei vantului in stratul limita terestru

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristina_B
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Agregatele de valorificare a energiei vantului sunt plasate in interiorul stratului terestru. In functie de dimensiunile turbinei de vant acestea se amplaseaza pe stalpul de sustinere la diferite elevatii.
De obicei, hartile europene ale vitezelor vantului sunt intocmite pentru inaltimea de la sol de 50 m. In conditiile din Romania, baza de date pentru aceasta harta consta in masuratori efectuate la inaltimea de 10 m de la sol (cota standard a majoritatii statiilor meteorologice din Romania).
Astfel, pentru calculele aeroenergetice, datele trebuie recalculate la nivelul de amplasare al turbinelor de vant.
Pentru domeniul vitezelor de vant forte mari (viteze mai mari de 20 m/s), adica pentru evaluarea vitezelor extreme functie de inaltimea de la sol, se recomanda pentru evaluarea exponentului raportului elevatiilor urmatoarea relatie:
Cap.2.3. Aproximarea analitica a curbelor de asigurare si de frecventa a vitezelor vantului.
• Curbele de asigurare si cele de frecventa pot fi aproximate prin modelul Weibull

• Aproximarea analitica este practica prin utilizarea functiilor de tip Weibull, obtinandu-se o concentrare a informatiei la trei sau doua constante, concentrare care ofera numeroase avantaje practice.
• Constantele se determina prin diferite metode matematice daca se dispune de o baza de date privind regimul vanturilor intocmita in conditii suficient de riguroase.

Pentru curba de asigurare functia Weibull are expresia:
Curbele pot fi aproximate si cu ajutorul a doi parametri, k si c, considerandu-se a = 0. Fizic, aceasta simplificare se refera la neglijarea intervalului asociat calmului vantului. In acest caz, "binul" aferent intervalului de viteza v = 0 + 0,5 m/s se asociaza cu intervalul de timp ΔT = 0 ore/an, deci curba de frecventa trece prin originea sistemului de referinta.

Aceasta simplificare deformeaza fenomenul real si valoarea vitezei medii a vantului, mai ales pentru viteze mici ale vantului.
Aceste aproximari sunt utile pentru analizele de fezabilitate referitoare la amplasamentele aeroenergetice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.