Profitul si rentabilitatea activitatii intreprinderii

Trimis la data: 2010-03-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oreste_A
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Profitul reprezinta un indicator de baza al aprecierii eficientei economice, permite identificarea disponibilitatilor si posibilitatilor de dezvoltare ale firmei. Se determina ca diferenta dintre suma veniturilor si suma cheltuielilor efectuate pentru desfasurarea activitatii.
Profitul reflecta rezultatul intregii activitati a intreprinderii si in plan se determina in trei directii:profitul de la activitatea de productie de baza;profitul de la realizarea productiei si serviciilor de la sectiile auxiliare, ce nu sunt incluse in volumul productiei realizate (de ex., productia sectiilor anexe);
Pentru planificarea profitului se determina factorii ce influenteaza asupra lui. De exemplu, in industria usoara, unde in costul de productie 90% reprezinta cheltuielile materiale, prima rezerva de majorare a profitului este micsorarea consumului specific de materie. O mare importanta o are diminuarea cheltuielilor pentru repararea si intretinerea utilajului in ramurile cu multe fonduri fixe. Printre alti factori ce influenteaza asupra marimii profitului, pot fi enumerati:Cpr - pretul de cost al productiei realizate in anul de plan;

Cpm - costul productiei-marfa pentru anul de plan
CPNRi; CPNRs - costul productiei finite ce se afla la depozitul | intreprinderii, respectiv, la inceputul si sfarsitul anului;
CMi, CMs - costul marfii descarcate, dar neplatita, respectiv pentru inceputul si sfarsitul anului;Rentabilitatea este o forma a eficientei economice care evidentiaza capacitatea agentilor economici de a acoperi cheltuielile efectuate pentru producerea si desfasurarea bunurilor economice de a obtine profit.

Rentabilitatea este o notiune generala care masoara raportul dintre rezultate si mijloace. Un anumit nivel de rentabilitate este necesar pentru mentinerea si cresterea potentialului economic al firmei, cointeresarea actionarilor sau asociatilor, angajatilor, creditorilor. O activitate este rentabila, daca raportul venituri / cheltuieli este mai mare decat unitatea. Cand acest raport este egal cu unu activitatea nu va produce beneficiu, dar nici pierderi. O activitate va fi in pierderi, cand cheltuielile sunt mai mari decat veniturile.

In economia noastra, ratele de rentabilitate, ce se calculeaza in prezent, sunt intr-o anumita masura diferite de cele din tarile cu economie de piata dezvoltata. Intre ele mentionam:
1. Rentabilitatea productiei realizate se determina ca raport procentual dintre profitul de la realizarea productiei (Ppr) si costul productiei realizate (Cpr), conform relatiei:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.