Programa analitica - filosofie

Trimis la data: 2009-07-22 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorina Ghencea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este de domeniul evidentei ca, din raporturile noastre polimorfe cu lumea exterioara, obiectiva, in care traim si asupra careia actionam, se naste polimorfismul vietii noastre spirituale, subiective. Vorbim despre o realitate obiectiva si un subiect ce cunoaste aceasta realitate. Aceasta inseamna ca trebuintele si interesele noastre isi gasesc expresie in produsele noastre spirituale, pentru ca, prin asemenea produse (productie de idei) cautam intotdeauna o explicatie asupra lumii exterioare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Putem spune ca viata noastra spirituala este un anumit mod de cunoastere a realitatii. Cautarile vietii spirituale se indreapta spre elaborarea unor notiuni, idei, teorii etc., pana la conceptii generale, pe baza carora putem cunoaste, intelege si explica atat lumea exterioara cat si cea interioara, in unitatea si diversitatea ei.
In decursul existentei sale istorice, viata spirituala a oamenilor s-a amplificat si diversificat continuu, luand forma a numeroase domenii, intre care retinem ca domenii distincte stiinta, arta, morala, religia, filosofia etc., toate fiind forme ale constiintei sociale.

Filosofia, deci, este o forma a vietii spirituale a omului, a constiintei sale, avand o filosofie proprie pe care nici o alta forme din cele enumerate nu si-o poate asuma, dar care se realizeaza nu prin izolare, ci prin interelatie activa cu celelalte forme ale constiintei.
Prin intermediul filosofiei, omul incearca sa surprinda explicatia fundamentala a temeiurilor lucrurilor, cauta sa exploreze originea, natura si rostul lucrurilor, prin raportarea la sine.

Daca adaugam faptul ca filosofia formeaza, prin intermediul unui sistem coerent, de cunoastere, o conceptie generala despre lume si viata, care implica o anumita inelegere a conditiei umane, putem afirma ca ea se poate defini drept "o reflectie metodica asupra totalitatii activitatilor si experientelor umane, raspunzand la marile intrebari privind determinatiile generale ale existentei raporturilor omului cu ansamblul universului si cu civilizatia impusa de el" (Ludwig Grunberg, Prelegeri de filosofie, Ed. ASE, 1993, p. 12)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.