Programarea lucrarilor din cadrul proiectelor de constructii

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_E
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Metodele clasice de programare se pot aplica cu succes la lucrarile de constructii-montaj de complexitate redusa, care sunt formate dintr-un numar mic de procese simple de lucru (aproximativ 30 - 40 ) si folosesc resurse putine.
Succesul unei astfel de programari este conditionat, in mod hotarator, de pregatirea celor ce elaboreaza si urmaresc indeplinirea programului.
Principala metoda clasica de programare se bazeaza pe reprezentarea proceselor simple de lucru, la scara timpului, in cadrul graficului calendaristic (Gantt) intr-un sistem de axe, in care pe abscisa se inscrie timpul, iar pe ordonata procesele simple de lucru, fiecare proces simplu va fi reprezentat printr-o paralela la abscisa.
Uneori, in graficele calendaristice pot fi inscrise date referitoare la resursele necesare executarii proceselor simple de lucru programate (forta de munca, materiale, utilaje si mijloace de transport, prefabricate, etc.). Graficul se prezinta ca in fig. 36; p. Figura nr. 36 Programarea lucrarilor de constructii-montaj pe baza graficului Gantt.Folosirea graficului Gantt asigura urmatoarele avantaje: este simplu si se elaboreaza usor; poate fi interpretat si de catre personal fara pregatire speciala; asigura cunoasterea termenelor minime de incepere si de terminare a lucrarilor etc.

Principalele dezavantaje ale programarii lucrarilor cu ajutorul graficului Gant sunt: se aplica greu la lucrarile complexe, deoarece nu reda legaturile tehnologice si organizatorice dintre procesele simple de lucru; este rigid si nu poate fi reactualizat (in cazul nerespectarii duratei unei activitati, necesitand refacerea sa completa); nu evidentiaza toate posibilitatile de suprapunere in timp a unor procese simple de lucru; nu permite cunoasterea posibilitatilor de decalare a inceperii unor procese de lucru ce nu inflenteaza durata totala de executie etc.

Dezavantajele metodelor clasice de programare a lucrarilor, corelate cu sporirea permanenta a complexitatii proceselor de lucru din constructii-montaj, au stimulat dezvoltarea rapida a modelelor de cercetare operationala.Intre aceste modele s-a inscris, din 1957, "metoda drumului critic" (C.P.M.- Critical Path Method) elaborata si folosita in S.U.A. pentru imbunatatirea planurilor calendaristice la lucrarile de constructii-montaj din industria chimica.
In 1958 s-a elaborat "tehnica pentru evaluarea si revizuirea programului" (P.E.R.T - Program Evalution and Review Technique).

Din aceste doua metode principale bazate pe teoria graficelor retea, au derivat si altele in care, din 1961, se urmaresc - in afara termenului - nivelul resurselor si costul total.
Graful este o aplicatie multivoca a elementelor unei multimi in ea insasi, reprezentat ca o retea plana, in care elementele multimii sunt legate intre ele prin arce orientate. Programarea unui proces complex de constructii-montaj prin intermediul graficului retea presupune, in prima etapa, divizarea acestuia in procese de lucru simple, denumite activitati si prezentarea lor sub forma de grafic retea in functie de conditionarile tehnologice si organizatorice stabilite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.