Programarea masinilor unelte cu comanda numerica

Trimis la data: 2010-04-01
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Jorca
Dimensiune: 11588kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masinile cu comanda numerica sunt echipamente complexe dotate cu sisteme de comanda si control numeric a deplasarilor. Sunt dotate cu memorie care permite pastrarea programului. Sistemele actuale utilizeaza calculatoare compatibile IBM-PC.Programul consta intr-o succesiune de instructiuni care sunt interpretate de un program din calculator destinat comenzii masinii.Masinile pot fi conectate la alte calculatoare sau retele de calculatoare.

Cursuri similare:

Sistemul de axe al masinii:
1. Axele principale
-axa Z este axa arborelui principal
-axa X este axa corespunzand directiei ramase pe care deplasarea are cea mai mare amplitudine
-axa Y are sensul necesar formarii impreuna cu axele X si Z a unui triedru drept.

2. Axele secundare U, V si W sunt paralele cu X, Y si Z si sunt tot translatii iar A, B si C sunt rotatii in jurul axelor X, Y si Z.
Origini:
-OM este originea sistemului de masurare. Pozitia sa este definita de constructor.

-Om este originea masinii. Pozitia sa este definita de limitatori montati pe axele masinii. La pornirea masinii, prima deplasare trebuie executata in Om deoarece numai dupa atingerea acestui punct masina considera ca este sincronizata. OM si Om pot fi confundate.
-OP este originea programului si reprezinta un punct fata de care sunt definite pozitiile din program
-Op este originea piesei si reprezinta un punct de pe piesa care poate fi atins cu un taster (cala de reglare sau un alt sistem de masurare) in vederea definirii punctului OP

Programarea masinilor cu comanda numerica
Un program piesa pentru o masina cu comanda numerica este o lista de comenzi si de date transmise echipamentului de comanda numerica al masinii.Limbajul folosit este standardizat (ISO - International Standard Organisation sau EIA - Electronic Industries Association).

Programul se compune dintr-un program principal si eventual un numar de subprograme.Fiecare unitate de program se compune din blocuri sau fraze
Un bloc se compune dintr-o adresa si o valoare numerica.Exemple:cuvant care defineste o dimensiune: X-12.5 ;cuvant care defineste o functie pregatitoare: G01;cuvant care defineste o functie auxiliara: M8

Numerotarea liniilor se face folosind adresa N si este de obicei facultativa dar utila daca sunt semnalate erori.Functiile pot fi modale sau nemodale. Cele nemodale sunt active doar in cadrul blocului in care sunt definite. Cele modale sunt active incepand de la blocul in care au fost definite si pana la o functie de anulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.