Programarea sistemelor informatice

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra Minea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Analiza sistemului informational existent reprezinta prima etapa a ciclului de viata a unui sistem informatic. Aceasta etapa este realizata, de regula, de catre o echipa constituita din analisti de sisteme si beneficiari (utilizatori).Obiectivul de baza al etapei de analiza a SIF existent presupune efectuarea unui studiu complex asupra activitatii informationale a unitatii beneficiare (UB), a resurselor informationale de care dispune unitatea, precum si a fluxurilor informationale existente.

Cursuri similare:

Analiza este necesara pentru a scoate in evidenta, atat aspectele negative ale SIF existent, cat si cele pozitive in vederea realizarii unui nou SI care sa satisfaca cerintele informationale ale UB si, implicit, sa sporeasca performantele acesteia.
Realizarea, in timp, a etapei de analiza implica cateva faze :
1.Preliminara (Investigatia initiala) presupune urmatoarele activitati:
pregatirea conditiilor necesare analizei SIF;constituirea colectivului pentru analiza SIF;elaborarea programului de realizare.

2. De baza, (realizarea propriu zise a analizei SIF) include:documentarea pentru analiza SIF;alegerea procedeelor de analiza a SIF; studiul componentelor SIF existent; evaluarea critica a SIF existent;elaborarea variantelor de realizare a SI;

3. Finala, include:
definitivarea documentatiei analizei SIF;avizarea analizei SIF de catre conducerea UB;Remarca: In continuare, vom face referinta la fiecare dintre aceste faze, facand o caracteristica detaliata a activitatilor pe care le include.In concluzie, etapa de analiza a SIF existent reprezinta o etapa critica in ciclul de viata al unui SI, deoarece etapele ce vor urma implica cheltuieli apreciabile de resurse: financiare, umane, materiale, pentru o perioada lunga de timp, si, prin urmare, necesita si luarea unei decizii in vederea acceptarii unui asemenea proiect.

2. Faza preliminara de analiza a SIF
Faza preliminara subintelege o investigare initiala pentru a putea justifica necesitatea elaborarii uni nou sistem informatic. Astfel, la aceasta faza sunt identificate cerintele necesare modificarilor ce se impun in organizarea si functionarea SIF in viziunea conceperii si realizarii unui nou SI. Aceste cerinte pot aparea in urma schimbarilor majore tehnologice, sau datorita necesitatii de rezolvare a unei anumite probleme, ori necesitatii de extindere a sistemului existent.

Investigatia initiala are la baza "Cererea de realizare a SI" (Nota de comanda) si "Contractul de executie". Cererea este inaintata de unitatea beneficiara prin care se precizeaza motivul pentru care se impune schimbarea, sunt concretizate obiectivele urmarite, precum si beneficiile si costurile anticipate.

"Contractul de executie" pentru analiza SIF se incheie intre UB si unitatea de proiectare a noului sistem. Valoarea contractului se determina in baza unui deviz in care se prevad: timpul preconizat pentru efectuarea analizei, personalul implicat, tarifele de realizare, termenele de executie, inclusiv obligatiile partilor contractate si modul de achitare a lucrarii.

Constituirea colectivului pentru analiza SIF, presupune 3 variante de realizare. Acest colectiv poate include:
a.personal propriu al UB;
b.personalul unei unitati specializate in proiectarea SI (institut pentru conducere si informatica, societati comerciale profilate pe SI, institutii de invatamant superior, etc.);
c.personalul UB si al unitatii de proiectare;

Prima varianta reprezinta avantajul cunoasterii temeinice a SIF de catre colectivul de analiza, asigurand calitatea realizarii analizei intr-un timp relativ scurt. Dezavantajul este ca membrii colectivului nu pot sesiza toate deficientele si limitele reale ale SIF, deoarece sunt familiarizati cu structura si functionarea SIF, prin urmare ei pot fi lipsiti de obiectivitate.

Varianta a doua prezinta avantajul ca membrii colectivului de analiza sint specializati in realizarea unor astfel de probleme, cunosc deficientele si limitele altor SIF similare cu cel analizat, dar sunt in dezavantaj privind timpul de realizare a analizei SIF existent, fiind mai indelungat, deoarece se impune o cunoastere detaliata a unor anumite parti cu caracter specific al SIF.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.