Proiectarea termica in constructia aparatelor electrice

Trimis la data: 2010-07-25
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin Nitu
Dimensiune: 531kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
2.1.Generalitati
Functionarea aparatelor electrice este posibila pe baza energiei electrice absorbite din sursa de alimentare. Aceasta energie este transformata, prin functionarea corecta a aparatului electric, in alta forma de energie:
i€­energie utila in componente;
i€­energie disipata in mediul exterior;

Cursuri similare:

Suma acestor energii este egala cu energia absorbita din sursa de alimentare. Pentru functionarea in regim permanent, energia medie inmagazinata in componente este aproape nula. Energia disipata in mediul exterior aparatului electric este energie termica provenita din incalzirea componentelor prin efect Joule. Daca aceasta energie nu este transmisa mediului ambiant si se acumuleaza in componente, apar perturbatii in functionarea aparatelor. Pentru cateva clase de componente si materiale efectele sunt urmatoarele:materiale rezistive si rezistoare: intensificarea zgomotului termic, deriva parametrilor;
i€­
materiale dielectrice si condensatoare: variatia permitivitatii relative (scade la cresterea temperaturii la dielectricii nepolarizati si creste la dielectricii cu polarizatie ionica); cresterea unghiului de pierderi la temperaturi mari si la cresterea frecventei; scaderea rigiditatii electrice si cresterea conductivitatii electrice; scaderea stabilitatii formei la cresterea temperaturii;
i€­
materiale magnetice moi: reducerea permeabilitatii relative si a inductiei magnetice de saturatie;
i€­materiale magnetice dure: reducerea inductiei remanente;
i€­materiale si dispozitive semiconductoare cu jonctiuni: cresterea conductivitatii electrice la cresterea temperaturii, deriva punctelor de functionare, ambalarea termica urmata de inrautatirea (alterarea) proprietatilor de dispozitiv, distrugerea structurilor semiconductoare si pierderea proprietatilor redresoare ale jonctiunilor.

In electronica, problema solicitarii termice se pune la doua nivele:
i€­de componente, dispozitiv;
i€­de placa cu circuite imprimate echipata, aparat, sistem.

Pentru componente sau dispozitive, calculele termice se pot face usor, pe baza unei teorii de circuit termic echivalent si a marimilor termice asociate, furnizate in cataloagele producatorilor. Transmiterea caldurii se face prin conductie termica, de la dispozitivul propriu-zis pana la suprafata capsulei, in regim practic liniar. Se pot face si masuratori de regim termic.

In cazul placilor asamblate a aparatelor sau sistemelor, atat calculele cat si masuratorile sunt dificile, in mare masura, deoarece schimbul termic se face prin convectie termica si radiatie termica, procese esential neliniare iar conditiile de producere si evacuare a caldurii variaza mult de la o componenta la alta (se manifesta o diversitate de situatii).

In proiectarea si constructia aparatelor electrice se manifesta uneori doua atitudini contradictorii, ambele gresite, si anume:
i€­supradimensionarea dispozitivelor si sistemelor de racire;
i€­subdimensionarea dispozitivelor si sistemelor de racire;

In ultimii ani au fost dezvoltate unele produse software necesare simularii regimului termic in aparatele electrice. Accesul la aceste resurse este determinat de parametrii economici ai agentului economic interesat.

2.2.Transmiterea caldurii. Marimi caracteristice. Moduri de transmitere a caldurii.
Transmiterea caldurii reprezinta schimbul de energie termica intre doua puncte sau zone ale unui corp sau intre doua corpuri diferite aflate la temperaturi diferite. Reamintim unele notiuni:Temperatura reprezinta o marime fizica macroscopica si este o masura a energiei interne a unui corp.Caldura nu este o energie, ci asemenea lucrului mecanic, o forma de transmitere a energiei. Schimbul termic intre corpuri aflate la temperaturi diferite se manifesta pana la atingerea echilibrului termodinamic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.