Proiecte de cercetare psihopedagogica

Trimis la data: 2013-06-15
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 0
Autor: cristincik17
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proiectul de cercetare are rolul de a configura in modalitati operationale situatia de cercetare si de a sugera decizia strategica pentru care s-a optat in cercetare. Elaborarea proiectului de cercetare este rezultatul unui proces de decizie rationala si argumentata care se fundamenteaza pe cunoasterea cit mai obiectiva a situatiilor care intervin, a resurselor umane si materiale implicate, a eventualelor constringeri practice, a strategiilor valorificabile in acel context etc. si pe determinarea strategiei de actiune optime [4, p.44]. Intre elementele sale componente se stabilesc relatii reciproce si dependente, care alcatuiesc un sistem si arata felul in care intentionam sa folosim informatiile pentru a realiza inferente.

Cursuri similare:

Categoriilor investigationale cuprinse in proiectul de cercetare sunt:
1. Prezentarea problemei cercetate, care rezulta din situatia de problema ce apare in procesul activitatii, din conditiile intre o anumita necesitate sociala/psihologica/pedagogica si mijloacele existente de solutionare adecvata a acesteia. Problema poate fi evidentiata numai cunoscind bine domeniul, prin compararea cunoscutului cu ceea ce nu este cunoscut.

2.Sinteza stadiului cercetarii problemei, a aspectelor rezolvate si a celor care nu au fost suficient rezolvate, realizarea de analize critice de catre cercetator, anticiparea contributiilor sale originale.
3.Formularea obiectului cercetarii stiintifice - multimea proprietatilor si relatiilor a caror existenta nu depinde de dorinta cercetatoruluidar, ci este sesizata de el. Obiectul cercetarii psihopedagogice este un proces sau un fenomen care exista independent de subiectul cunoasterii asupra caruia este indeptata atentia cercetatorului [23, p.38]. Obiectul cercetarii nu trebuie sa fie infinit de mare si ofera raspunsul la intrebarea: ce cercetam?

4.Scopul cercetarii psihopedagogice este imaginea dorita a rezultatului activitatii cercetatorului. Definirea scopului cercetarii reprezinta alegerea modalitatilor optime de transformare a realitatii psihopedagogice existente in stare noua. Scopul cercetarii se realizeaza treptat, pe etape, corespunzator unor sarcini, cu alte cuvinte scopul cercetarii se concretizeaza in sistemul de obiective de cercetare.

5.Obiectivele cercetarii sunt proiectari anticipate ale scopului, relativ restrinse ca extindere, sub forma de sarcini de cercetare, care prin reunirea si integrarea lor intr-un ansamblu unitar, duc la realizarea scopului cercetarii [11, p.81]. Obiectivele rezulta din scop si prezinta etapa atingerii lui. Obiectivele cercetarii se stabilesc de catre cercetator in baza analizei teoretice a problemei investigate si aprecierii starii ei de rezolvare in practica. Obiectivele cercetarii pot include urmatoarele elemente:

(1) studierea aspectelor teoretice, care fac parte din problema cercetarii;
(2) cercetarea experimentala a posibilitatilor de rezolvare a problemei concrete, determinarea dificultatilor tipice, cauzelor;
(3) motivarea sistemului de actiuni necesar pentru realizarea obiectivului trasat;
(4) evaluarea experimentala a sistemului de actiuni propus conform criteriilor de optimizare, adica a atingerii rezultatelor maxime in conditii existente;
(5) elaborarea recomandarilor metodice pentru cei care vor utiliza rezultatele cercetarii.

Stabilirea scopului si obiectivelor cercetarii orienteaza cercetatorul in procesul de selectare a ideilor, de formulare a conceptiei si ipotezei cercetarii.
6.Ipoteza reprezinta o afirmatie conjuncturala a relatiilor dintre doua sau mai multe variabile si are implicatii clare pentru testarea relatiilor existente, face posibila aceasta testare [4, p.39]. Ipoteza este, in esenta, anticiparea unui raspuns posibil la intrebarea pe care si-o pune cercetatorul; ea reprezinta o posibila explicatie a unei probleme. Mai exact, ea reprezinta o predictie probabila sau conditionala, un enunt/propozitie/afirmatie/judecata de tip predictiv, cu un anumit nivel de probabilitate referitoare la o posibila relatie cauzala intre variabilele independente si dependente.

Ipotezele se exprima logic, de regula, prin judecati ipotetice de tipul "daca..., atunci...", "cu cit..., cu atit..." etc. Din punct de vedere pragmatic, ipoteza dirijeaza procesele de culegere, ordonare, structurare si intelegere a datelor si procesul cunoasterii; ea reprezinta elementul de referinta la care ne raportam pe parcursul cercetarii si care asigura legatura intre: titlul cercetarii, demersurile investigative, rezultatele obtinute, concluziile cercetarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.