Propagarea semnalelor electrice in liniile de transmisie

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_M
Dimensiune: 705kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In domeniul FFI, constanta de atenuare α au valori foarte mici, iar defazarile initiale ale tensiunii si curentului depind de impedanta de sarcina si de impedanta interna a sursei de semnal.
Variatia in timp si spatiu a tensiunilor directa si reflectata fara a tine seama de faza initiala care ramane constanta si nu modifica caracterul legii de variatie.

Cursuri similare:

Curbele neintrerupte - reprezinta legea de variatie a tensiunii de-a lungul liniei la momentul t=0. Dupa intervalul de timp Δt, tensiunea directa are valoarea:Tensiunea nu mai este maxima la z=0 ci in punctul O', in care .Deci, maximele si nulurile tensiunii se deplaseaza in sensul pozitiv al distantei OZ. Tensiunea poate fi privita ca o unda ce se propaga (deplaseaza) in timp spre sarcina (unda directa) sau spre generator (unda reflectata). Curentul, fiind exprimat printr-o lege asemanatoare se traseaza in acelasi mod. Punctele de maxim ale curentului coincide cu punctele de maxim ale tensiunii daca respectiv .

In timpul propagarii, amplitudinea semnalului scade din cauza pierderilor in linie, dupa legea . Propagarea pe linie poate fi privita si din punct de vedere al campului electromagnetic, dupa vectorul Poynting, adica pe directia perpendiculara pe vectorii si .
Raportul dintre undele directe de tensiune si curent reprezinta tocmai impedanta caracteristica a liniei coaxial:Pe linii se transmit de regula semnale complexe, avand mai multe component de frecventa diferite dar cuprinse intr-o banda restransa.

Considerand semnalul format din doua component sinusoidale de aceeasi amplitudine si cu frecvente apropiate (ω si ω+Δω), fiecare component avand constanta de faza β si respectiv β+Δβ, oscilatia rezultanta este:
Coeficientul de reflexie
In functie de marimea si caracterul impedantelor de sarcina, undele directe si reflectate se afla intr-un anumit raport de amplitudini si faza.
Undele reflectate de U si I se pot exprima in functie de undele directe cu ajutorul unei marimi adimensionale, numita coeficient de reflexie.
Coeficientul de reflexie = raportul dintre semnalul reflectat si cel direct, intr-un punct oarecare pe linie se noteaza cu ρ sau .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.