Propagarea undelor TE in ghidul de sectiune dreptunghiulara

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_T
Dimensiune: 611kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru analiza fenomenului de propagare se utilizeaza sistemul de coordonare cartezian (figura de mai jos) si se mentin ipotezele specificate si anume:
- mediul in interiorul ghidului este omogen si izotrop, dielectric fara pierderi si lipsit de sarcini electrice;
- peretii ghidului sunt conductori perfecti
- undele sunt excitate in regim armonic cu pulsatia ω.
Se considera numai undele directe, corespunzatoare ghidului infinit lung si adaptat la capat. Dezvoltand ecuatiile lui Maxwell in sistemul de coordonate rectangulare, pentru , rezulta:

Cursuri similare:

Intrucat propagarea are loc de-a lungul axei oz cu constanta de propagare , derivatele in raport cu z din ecuatiile precedente pot fi inlocuite cu:F = distributia campului in sectiunea transversala a ghidului Din ecuatiile anterioare se cauta o solutie a undelor in care functia necunoscuta sa fie tocmai componenta axiala , existenta in cazul modurilor TE. Prin derivarea ecuatiilor anterioare si prin transformari rezulta:unde: Rezolvand ecuatia precedenta prin metoda separarii variabilelor si substituindu-se: rezulta:

Pentru ca suma termenilor din stanga ecuatiei, care depind de cate o singura variabila independenta sa fie constanta trebuie ca fiecare termen sa fie constant:Aceste ecuatii diferentiale liniare, cu coeficienti constanti, admit solutii de forma:Componenta axiala cautata este:care reprezinta functia de distributie in plan transversal
Printr-o serie de transformari si inlocuiri in anumite conditii la limita impuse rezulta componentele campului electromagnetic care se propaga in ghidul ideal, adaptat, in care lipsesc reflexiile:
Daca ghidul se termina neadaptat incat apar unde reflectate, acestea au functii de distributie in planul transversal si se pot exprima cu ajutorul undelor directe si coeficientul de reflexie, astfel:

Campul total exprimat in ghid se exprima astfel:Pentru fiecare pereche de valori ale numerelor intregi m si n, corespunde o anumita distributie a campului electromagnetic in ghid, un anumit mod sau tip de unda. Diferitele tipuri de unda ce se pot propaga in ghidul dat se noteaza cu indicii corespunzatori, adica modurile , respectiv .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.