Propagarea undelor TE in ghidurile cu sectiune circulara

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Roxana_M
Dimensiune: 402kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se cauta o ecuatie a undelor in care functia cautata este . Functia , solutia ecuatiei cautate este de forma:

Exprimand componentele campului electromagnetic in functie de se obtin undele directe de mod in ghidul cu sectiune circulara, rezulta ecuatiile :

Cursuri similare:

Se pune conditia la limita: componenta tangentiala a campului electric sa fie nula pe fata interioara a ghidului, cand r=R
Din ecuatiile rezulta cand , adica atunci cand se anuleaza derivata functiilor Bessel . Notand - radacina a derivatei functiilor Bessel de speta intai si ordinul n rezulta:Putem exprima constanta de propagare:Modul este unda de baza care se poate propaga singura daca se respecta conditia:

Cunoscand frecventa de lucru, conditia de alegere a ghidului de unda Propagarea undelor in ghidul coaxial
Ghidul coaxial (linia coaxiala rigida) se utilizeaza de regula in gama undelor decimetrice pentru transmiterea de puteri mari fara pierderi de strapungere. Studiul propagarii undelor electromagnetice in ghidul coaxial se efectueaza pe baza ecuatiilor lui Maxwell. In acest ghid se pot propaga undele de mod TEM, TE si TM.

Modul TEM este caracterizat prin existenta a doua componente transversale ale campului si anume si , aceasta rezultand din ecuatiile lui Maxwell scrise in coordonate cilindrice, in care se inlocuiesc
Din ecuatia si ecuatiile rezulta valoarea constantei de propagare:
rezulta ca undele TEM in ghidul coaxial se propaga cu aceeasi constanta de propagare ca si la unda plana in spatiul liber.
Impedanta de unda a ghidului este impedanta intrinseca a mediului dielectric din ghid, fiind:Aceasta impedanta nu trebuie confundata cu impedanta caracteristica a liniei coaxiale exprimata ca raportul dintre tensiunea si curentul corespunzatoare undelor directe sau reflectate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.