Propagarea undelor ionosferice

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.30 / 10
Downloads: 94
Autor: Manolache Marius
Dimensiune: 998kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin ionosfera se intelege acel domeniu ionizat al atmosferei care se afla la inaltimi mai mari de 60 km fata de suprafata Pamantului.
Fenomenul de ionizare consta in eliberarea unuia sau (mai rar) a mai multor electroni din patura exterioara a atomului. Ca urmare, echilibrul electric se strica si atomul capata una sau mai multe sarcini elementare, devenind ioni pozitivi.
Extragerea unui electron din patura exterioara a atomului se face prin consum energetic, efectuandu-se un lucru mecanic, numit lucru mecanic de ionizare (W) sau lucru mecanic de iesire.

Cursuri similare:

Alta particularitate a UM este aparitia fedingului. Daca punctul de receptie (B) se afla in zona de actiune a undei de suprafata , iar noaptea si a undei ionosferice 2, atunci in acest punct are loc interferenta celor doua unde. Variind concentratia electronica a stratului E, se modifica inaltimea la care are loc reflexia undelor si viteza de propagare a fazei undei, ceea ce duce la un defazaj intre cele doua unde care interfereaza.

Modificandu-se concentratia electronica a stratului E, se modifica si constanta de absorbtie, ceea ce duce la modificarea amplitudinii campului rezultant.Daca variatiile concentratiei electronice sunt neasteptate, necunoscute dinainte, atunci variatia intensitatii campului electric in punctul de receptie, se numeste feding.

Durata medie a fedingului in aceasta gama este de ordinul secundelor si a zecilor de secunde. Cand statia de receptie este in afara zonei de actiune a undelor de suprafata, fedingul poate sa apara in urma interferentei a doua unde ionosferice (fig.6.3 b). Fedingul este un fenomen nedorit, care perturba conditiile normale de receptie.
Efectele fedingului pot fi micsorate sau inlaturate prin metode pasive si active.

Variatiile diurne ale intensitatii campului electric in punctul de receptie sunt foarte importante in gama undelor medii. Noaptea, campul din punctul de receptie este rezultatul interferentei dintre unda de suprafata si cea ionosferica.

6.2.3. Propagarea undelor scurte
Se numesc unde scurte (US) undele a caror lungime de unda este cuprinsa intre 10m si 100m, ceea ce corespunde unei game de frecventa de la 3 la 30 MHz. Ca si undele lungi si medii, undele scurte se propaga atat ca unde de suprafata, cat si ca unde ionosferice.

Din cauza absorbtiei ridicate a undelor scurte de catre sol, undele de suprafata se propaga, in cazul puterilor obisnuite ale emitatoarelor, la distante care nu depasesc cateva zeci de Km.In cazul propagarii ca unde ionosferice, US pot fi folosite pentru radiocomunicatii la distante oricat de mari.

Aceasta se datoreaza faptului ca, propagandu-se prin ionosfera, undele scurte sufera o absorbtie relativ mica, care se micsoreaza pe masura cresterii frecventei.In conditii normale de propagare ionosferica a US, fiecare dintre straturile ionosferei indeplineste o functie bine determinata. Straturile D si E sunt straturi absorbante, iar F2 este stratul reflectant.

La realizarea unei linii de radiocomunicatie pe unde scurte, trebuie sa fie indeplinite simultan doua conditii:
-frecventa undelor trebuie sa fie mai mica decat valoarea maxima determinata pentru lungimea liniei de radiocomunicatie data si pentru lungimea liniei de radiocomunicatie data si pentru gradul de ionizare a stratului reflectat la momentul dat;
-absorbtia undelor nu trebuie sa fie exclusiv de mare.

Prima din aceste conditii arata ca, o anumita linie de radiocomunicatie, in anotimpul si ora propusa, se pot folosi undele a caror frecventa nu depaseste o anumita valoare maxima. Aceasta conditie limiteaza partea superioara a gamei de frecventa folosite.Cealalta conditie limiteaza partea inferioara a gamei, deoarece, cu cat este mai mica frecventa folosita, cu cat este mai mare absorbtia. Prima conditie este foarte critica.

Daca aceasta conditie nu este indeplinita, undele nu se vor mai reflecta de stratul F2 si, independent de puterea emitatorului, nu vor ajunge in punctul de receptie. A doua conditie nu este critica. Se poate lucra cu putere mai mare si cu antene mai directive.Distanta la care poate sa ajunga undele printr-o reflexie depinde de frecventa undelor si de unghiul de inaltare sub care pleaca undele de la suprafata Pamantului (fig.6.5).

Undele cu frecventa mai mare se reflecta la inaltime mai mare deci si distanta la care ajung o sa fie mai mare. Undele care pleaca sub un unghi de inaltare mai mic se propaga la o distanta mai mare. Daca se aleg in mod corespunzator frecventa undelor si unghiul de inaltare, atunci se poate realiza lungimea liniei de radiocomunicatie dorita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.