Proprietatea industriala

Trimis la data: 2010-05-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela Oncea
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proprietatea industriala este definita in doctrina ca fiind institutia juridica alcatuita din norme care reglementeaza raporturile privitoare la creatiile aplicabile in industrie, precum si la semnele distinctive ale unei asemenea activitati.Dreptul subiectiv de proprietate industriala este definit ca fiind acea posibilitate, recunoscuta de lege titularului acestui drept - persoana fizica sau persoana juridica - de a folosi, in mod exclusiv, o creatie intelectuala aplicabila in industrie sau un semn distinctiv al unei asemenea activitati industriale.

Cursuri similare:

Realizarea de inventii presupune institutii insemnate si o activitate laborioasa si de durata , care nu po fi sustinute, decat intr-o mica masura, de catre inventatori independenti, acestia constituind, mai degraba, exceptia. De aceea , inventiile se realizeaza , in marea lor majoritate, in institute de cercetare sau in cadrul intreprinderilor care pot sustine un asemenea efort, iar inventatorii salariati constituie regula.

Legea tine seama de aceasta realitate, reglementand drepturile care se nasc din realizarea unei inventii pentru 3 categorii de subiecti, respectiv pentru inventator, pentru titularii de brevet care nu sunt in totdeauna inventatorii si pentru unitatea in care inventatorul incadrat in munca a realizat inventia si care nu este, intotdeauna, titular al brevetului de inventie.

Dreptul la eliberarea titlului de protectie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi. Prin succesor in drepturi se intelege orice persoana fizica sau juridica, dobanditoare de drepturi asupra inventiei pe temeiul legii, pe temeiul unor acte intre vii sau pentru cauza de moarte.

Inventatorul se bucura de deplinatatea drepturilor morale si patrimoniale, iar succesorii in drepturi ai acestuia sunt titularii de drepturi exclusiv patrimoniale, drepturile morale continuand sa apartina inventatorului.Inventatorul - este persoana care a creat inventia, adica autorul solutiei noi care depaseste stadiul tehnicii si este susceptibila de persoanele fizice, in vreme ce titular al brevetului de inventie poate fi si persoana juridica.

Coautoratul in cazul inventiilor
Inventia poate fi rezultatul activitatii creatoare a unei singure persoane sau a mai multor persoane. Cand o inventie a fost creata impreuna de mai multi inventatori, fiecare dintre acestia are calitatea de coautor al inventiei, iar dreptul apartine in mod comun acestora.

Coautoratul presupune insa indeplinirea mai multor conditii si anume :
1.participarea mai multor persoane la activitatea de creatie ;
2.toate persoanele participante trebuie sa aiba un aport creator la rezolvarea problemelor respective. Calitatea de coautor nu se recunoaste persoanelor care au dat un simplu ajutor tehnic la realizarea inventiei, fara sa fi participat la desfasurarea activitatii creatoare din care a rezultat inventia.

3.inventia realizata trebuie sa aiba un scop unitar. Obiectul inventiei, desi unitar, poate fi divizibil sau indivizibil. In cazul in care obiectul inventiei este divizibil, fiecare autor are calitatea de autor pentru intreaga inventie dar, in acelasi timp, are calitatea de autor al acelei parti din inventia comuna, care poate fi separta sau folosita distinct de celelalte parti si care este rezultatul activitatii sale personale.

In cazul in care obiectul inventiei este indivizibil sau, desi este divizibil, contributia fiecarui autor nu poate fi separata, fiecare inventator re calitatea de autor pentru intreaga inventie.In situatia in care aceasi inventie a fost creata de mai multe persoane, dar activitatea creatoare a acestora s-a desfasurat independent una fata de alta, dreptul la calitatea de autor al inventiei apartine persoanei care a depus cea dintai o cerere de brevet .Inventatori salariati si regimul inventiilor de serviciu.

In acest caz, legea distinge intre mai multe ipoteze si anume :cea a inventatorului salariat, incadrat cu misiune inventiva incredintata in mod expres ;cea a altor inventatori salariati;cea a inventiilor realizate in cadrul institutiilor de cercetare.
a)Pentru inventiile realizate de salariat in executarea unui contract de munca in care se prevede o activitate inventiva in mod explicit care corespunde cu functia sa, in lipsa unor prevederi contractuale mai avantajoase inventatorului, dreptul la brevetul de inventie apartine unitatii.

Contractul cu misiune inventiva poate fi un contract individual de munca incheiat la angajare , un contract de munca reinnoit, care prevede o misiune inventiva sau un act aditional la contractul individual de munca existent, daca intervine o misiune inventiva. Misiunea inventiva trebuie sa faca obiectul unei clauze speciale a contractului prin care se stabileste, in mod explicit, domeniul tehnic, problema sau problemele tehnice, pentru a caror rezolvare salariatul se angajeaza sa le solutioneze cu aport creativ, corespunzator functiei sale.

Inventatorul are obligatia de a informa unitatea asupra realizarii inventiei, iar pe parcurs asupra stadiului lucrarilor de realizare a acesteia si de a se abtine de la orice divulgare a acesteia ; obligatii de pastrare a confidentialitatii are si unitatea. Unitatea are de asemenea obligatia ca, dupa ce a fost informata in scris asupra redactarii descrierii inventiei, sa depuna cererea de brevet la O.S.I.M. , in termen de 60 de zile de la informare. Daca in acest termen cererea nu a fost formulata, iar unitatea si salariatul nu au convenit astfel, dreptul la depunerea cererii de brevet si la brevet apartine salariatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.