Proprietatea si exploatarea terenurilor

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Morosanu Gina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Diversitatea formelor de proprietate funciara si tipurile de proprietate
Proprietatea funciara se prezinta fie sub forma proprietatii individuale, fie sub forma proprietatii colective. Aceste forme de proprietate determina organizarea unui grup social de agricultori.
Proprietatea colectiva se intalneste in structura patriarhala si in structura sociala.Proprietatea individuala exista in societati si economii variate. Diferentele de structura si spatiu interfereaza aici cu diferentele de dimensiuni.

Cursuri similare:

Ocuparea si punerea in valoare a unui teren ete un fenomen foarte rar intalnit in societatile si economiile primitive. Numai un grup poate sa realizeze acest lucru si are sansele ca sa-l si pastreze. Proprietatea patriarhala cunoaste forme foarte diferite in regiunile aride de exemplu Africa si Asia. Aceasta provine din proprietatea pastoral si se confrunta cu folosirea comuna a terenurilor cultivate. Cultura platelor prezinta un caracter secundar in raport cu cresterea animalelor.
Trecerea de la o economie de cultura a plantelor, de la viata pastoral ridica o serie de problem.

Proprietatea colectiva de tip traditional este considerate ca o necessitate a progresului agricol deoarece se pune problema amenajarii si ameliorarii intreprinderilor prin gospodariile cultivatorilor. Desi valorificarea terenurilor reprezinta o munca colectiva (asa cum se intampla in cazul irigatiilor din Orientul Mijlociu).
Proprietatea individuala este cea care face sa se realizeze o productie superioara prin effort colectiv.

Proprietatea individuala coexista cu cea colectiva, ea se diferentiaza pectic de tipul de folosinta a terenurilor.Proprietatea colectiva, in economia socialista, porneste de la o transformare juridica radicala a racordurilor economice si sociale prin care statul devine proprietarul intregului teren (China, Coreea de Nord).Mica proprietatea individuala taraneasca.Aceasta isi are originea in trecerea in proprietatea taranilor a unui teren care intial apartinea proprietatii patriarhale sau in alte modalitati de impartire a marilor proprietati indviduale. Mai rar aceasta proprietate are la baza colonizarea individuala a unor terenuri libere situate in afara marilor proprietati.

Marile proprietati individuale procedeaza (proprietarii) la punerea in posesie a unor propritati prin impartirea unei proprietati initial colective. Aceasta proprietate sufera de-a lungul timpului influentele de ordin demographic, astfel intr-o societate rurala stabile si cu o populatie cu dinamica ascendenta, proprietatea individuala se imparte cu fiecare generatie. Aceasta divizare este o divizare multipla in masura in care proprietatea familial este compusa din mai multe terenuri situate in parti diferite ale teritoriului. Una din cauzele acestei divizari este data si de persistent unei suprafete colective sau cu o anumita utilizare colectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.