Proprietatile si functiile sangelui

Trimis la data: 2013-11-25
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Culoarea se datoreaza prezentei hemoglobinei (Hb) din eritrocite. Nuantele de rosu ale sangelui variaza in functie de gradul de saturatie a Hb cu oxigen. Sangele arterial, ce are o saturatie cu oxigen a Hb de aproape 100%, prezinta o culoare risu aprins. In teritoriul venos, Hb redusa confera sangelui o culoare rosu inchis, cu atat mai inchisa cu cat proportia de Hb redusa este mai mare. Prezenta unor compusi anormali ai Hb modifica culoarea sangelui, astfel carboxihemoglobina (intoxicatie cu CO) imprima sangelui culoarea rosu aprins, iar methhemoglobina rosu brun.

Cursuri similare:

Vascozitatea sangelui este un factor hemodinamic important deoarece poate influenta fluxul sanguin si astfel aportul de O2. Prin frecarea dintre moleculele diverselor substante din sange, precum si dintre sange si peretele vascular sunt generate forte de coeziune care se opun curgerii sangelui. Nivelul vascozitatii sangelui influenteaza rezistenta periferica si prin aceasta presiunea arteriala. Vascozitatea depinde atat de factori plasmatici, cat si de elementele figurate ale sangelui.

Factorii plasmatici sunt reprezentati de concentratia proteinelor totale. Elementele figurate ale sangelui influenteaza mai puternic vascozitatea, atat prin variatiile cantitative evidentiate prin hematocrit, cat si calitative eritrocitare. Masurata cu vascozimetrul Hess si apreciata fata de apa vascozitatea sangelui este se 4,7 centi Poise la barbat si de 4,4 centi Poise la femeie si de 1,80 centi Poise pentru plasma.

Vascozitatea scade in anemii influentand si tipul de curgere al sangelui (crescand viteza, curgerea laminara poate deveni turbulenta) si creste in poliglobulii marind rezistenta periferica. Pentru acelasi hematocrit si proteinemie, vascozitatea poate varia in functie de temperatura, viteza de curgere si diametrul vasului. Presiunea osmotica
Presiunea osmotica este direct proportionala cu numarul de particule dizolvate in sange. Deoarece presiunea osmotica nu este influentata de celulele sanguine, 93% din presiunea osmotica a plasmei (7,67 atmosfere) este datorata electrolitilor din plasma si 7% substantelor organice neelectrolitice, uree, glucoza.

Determinarea osmolaritatii plasmei se face mai simplu prin stabilirea punctului crioscopic -0,560C, corespunzand la 280-320 mmol/l.
Presiunea osmotica este forta care determina sensul si intensitatea transferurilor de lichide cu electroliti prin membranele celulare inclusiv eritrocitare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.