Protectia bunurilor culturale

Trimis la data: 2013-01-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: carceanu
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cursul Protectia bunurilor culturale, ofera cursantilor o sursa utila de formare si informare in vederea utilizarii corecte a conceptelor specifice acestui domeniu, avand in acelasi timp un profund caracter aplicativ, util in vederea pregatirii functionarilor publici si a personalului contractual din institutiile Administratie Publice Locale intr-un domeniu actual, acela al Protectiei bunurilor culturale.

Cursuri similare:

Prezentul curs este dedicat tuturor functionarilor publici si a personalului contractual din institutiile Administratiei Publice Locale care doresc sa-si perfectioneze cunostintele referitoare la protectia bunurilor culturale. Prin acest curs nu ne propunem sa realizam un material exhaustiv in domeniul protectiei bunurilor culturale , ci doar sa prezentam principalele concepte utilizate,dar cel mai important, vom incerca o imbinare intre notiunile teoretice cu cele practice in functie de necesitatile specifice administratiilor publice locale.

Si Romania, ca de altfel toate statele din Balcani a suferit in decursul evolutiei istorice pierderi - unele ireparabile - de bunuri cu valoare istorica, universala. Ne vom referi in cele ce urmeaza la unele momente semnificative care au avut o contributie - putem spune - esentiala la evolutia sistemului legislativ in materie.

In teritoriile romanesti vremelnic ocupate de Ungaria ca urmare a Dictatului de la Viena, politica sovina si rasiala a hitleristilor a fost aplicata cu consecventa. Au fost devastate numeroase asezari omenesti, au fost profanate lacase de cult, au fost distruse vechi monumente istorice, dovezi de permanenta si creativitate, au fost jefuite bunuri de arta si expediate in rezidentele personale ale ocupantilor. Agentii hitleristi si hortisti nu s-au multumit doar sa jefuiasca, insusindu-si obiecte de arta si de cult valoroase; in foarte multe cazuri au distrus efectiv monumente de arhitectura cu caracter de unicat, stergand de pe fata Terrei documente concrete ale istoriei acestui neam.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, un stat ateu, aflat in fruntea celei mai numeroase armate - illo tempore - tinea sub ocupatie militara toate tarile, de la Oceanul Pacific pana dincolo de Berlin, spre frontiera Frantei. Printre primele masuri pe care le-a luat aceasta mare putere politica, a fost aceea de a interzice libertatea religioasa, spre a desfiinta identitatea nationala a tarilor respective.

In acest scop, un Ucaz al Puterii Sovietice a fost emis in toate aceste tari, cu ordinul precis de a se confisca bunurile ecleziastice, de orice fel, iar lacasurile religioase sa fie daramate, ori transformate si utilizate in cu totul alte scopuri (grajduri, circuri, magazii de marfuri etc.).

Aceasta lege sovietica, tradusa in legi nationale, a fost aplicata in toate tarile ocupate de armata sovietica. In Romania, acest Ucaz sovietic a fost transformat in Decizia nr. 202/1948, semnata de Gheorghe Gheorghiu-Dej si de doi ministri, formand impreuna Comisiunea Ministeriala pentru Redresarea Economica si Stabilizarea Monetara, organ legislativ ad-hoc, ale carei decizii aveau putere de lege.Asadar, Romania, intocmai ca toate celelalte tari ocupate de armata sovietica, a avut o lege nationala, dar impusa de puterea ocupanta si care urma sa fie aplicata intocmai ca in toate celelalte tari, aflate in aceeasi situatie.

La finele celui de-al doilea razboi mondial, in retragerea lor, trupele de ocupatie au bombardat Bucurestiul incendiind Teatrul National, Ateneul Roman, distrugand colectii de arta, precum cele ale pictorului Nicolae Darascu, ale lui Lazar Munteanu, in care se aflau si multe piese rare de arta decorativa europeana si orientala. Aceeasi soarta au avut-o si castele de la Racos, Bontida si Mediesul Aurit. In retragerea lor, trupele hitleriste nu s-au multumit doar sa fure mobilierul si bunurile mobile, dar au si incendiat cladirile, aducandu-le in stare de ruina.

Distrugeri incomensurabile s-au adus acestui patrimoniu si in timpul regimului comunist, care a demolat o serie de biserici si monumente de cult, precum si in zilele evenimentelor din 1989. La ora actuala in aproape toate muzeele din lume se gasesc valoroase opere de arta ale creatorilor romani, transferate licit sau ilicit peste granitele Romaniei. In acest sens, Radu Florescu si Ioan Miclea, in lucrarea lor "Tezaure Transilvane la KUNSTHIS -TORISCHES MUSEUM din Viena "aparuta la editura Meridiane in 1973, fac descrieri minutioase ale tezaurelor de la Simleul Silvaniei, descoperit in 1797 in judetul Salaj, ale tezaurului de la Sinnicolaul Mare, descoperit in 1799, precum si ale multor vestigii dacice si romane, care pentru poporul roman sunt pagini vii de continuitate si evolutie intr-un spatiu istoric bine determinat.

Ideea de ocrotire a bunurilor culturale, idee ce intra in randul actiunilor pozitive umane si care se afla in lupta continua cu cea de distrugere, a castigat cu greu teren, afirmandu-se treptat. Ea s-a materializat la inceput in opinii personale, apoi in grup, si abia mai tarziu in forme organizate, mai ales de ordin juridic, dovedind un lent dar sigur proces de constientizare. Treptat, pe masura procesului social, aceasta idee se contureaza in istoria culturii, ajungand sa fie etalon al fortelor progresiste. Ea se surprinde usor in scrierile unor invatati, in actele normative, in jurisdictie, urmarind - toate - sa apere valorile culturii si artei

Ideea de protectie a bunurilor culturale apare in literatura inca din primele secole ale erei noastre. O gasim uneori in sensul de a reface, de a conserva si chiar restaura vestigiile timpului, constituite indeosebi din obiective cu caracter militar - cetati, castele, drumuri, fiind legata direct de penetratia lumii romane la Nord de Dunare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.