Protectia cadrului natural al Deltei Dunarii

Trimis la data: 2009-04-28 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Noria Mantea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conservarea conditiilor naturale si a monumentelor culturale si istorice se inscrie intre preocuparile de baza ale statului nostru: "Este necesar sa luam masuri riguroase pentru combatarea noxelor industriale, preintimpinarea poluarii apei si aerului, protectia padurilor, lacurilor, raurilor, muntilor, a lacurilor considerate monumente ale naturii."
Pornindu-se de la caracterul de unicat al Deltei Dunarii s-au accentuat preocuparile privind protejarea mediului inconjurator, utilizarea rationala a resurselor si pastrarea echilibrului sau ecologic.

In cadrul continentului European, Delta Dunarii isi pastreaza, in mare masura, biotopul natural avand astfel o insemnatate exceptionala sub raport ornitologic si al factorilor morfologici si climatici care au facut din ea o insemnata rezervatie, cu multe specii de animale si vegetale rare. Aceste caracteristici au facut ca delta sa fie considerata absolutul originala in comparatie cu toate zonele turistice de prim rang ale tarii noastre.

Dar existenta deltei ca mediu natural inedit, respective ca zona turistica de mare atractie, este in dependenta de mentinerea in cadrul sau a unui echilibru natural intre toti factorii care-l compun, echilibru ce se va mentine numai intr-o protejare judicioasa a tuturor acestor factori.

Interventia excesiva asupra unuia sau altuia dintre ei poate duce in mod inevitabil la schimbari structurale importante, ireversibile, cu urmari directe pentru flora si fauna si indeosebi pentru pasarile migratoare aflate in sistemul cailor de pasaj, in care acest tinut este integrat de mii de ani. In final, toate aceste modificari ar putea periclita echilibrul ecologic si implicit potentialul turistic al Deltei Dunarii.

In scopul mentinerii cadrului natural al Deltei Dunarii s-a stability prin mai multe acte normative, ca intraga activitate de cercetare si exploatare economica a acesteia sase faca prin respectarea cu strictete a echilibrului sau ecologic.

Un prim pas pe aceasta linie s-a facut prin delimitarea in cadrul teritoriului deltei a trei mari rezervatii naturale, care ocupa circa o zecime din suprafata deltei, cuprinzand formatiuni geologice si geografice, asociatii vegetale caracteristice, precum si a unor refugii si locuri de ciubarit sai de popas pentru pasarile migratoare. Rezervatiile naturale, in suprafata de 41500 ha, au fost delimitate in cele trei biotopuri diferite ale deltei, si anume: in delta fluviala, in delta maritima, si in complexul lagunar Razim-Sinoe.

Rezervatiile naturale Rosca - Buhaiova - Hrecisca si Letea, alaturi de Parcul national Pietrosu Mare al Rodnei, au fost incluse in reteaua mondiala a rezervatiilor biosferei, care numara acum 177 de ecosisteme representative de pe toate continentele lumii.

Aceasta decizie a fost luata in cadrul programului international de studii "Omul si biosfera" de pe langa UNESCO, ca o recunoastere a importantei stiintifice exceptionale a rezervatiilor naturale romanesti, a bogatiei si variaetatii elementelor de flora si fauna care au permis viata aici din timpuri imemorabile, a capacitatii lor de a conserva echilibrul ecologic la parametrii initiali.

Rezervatia Rosca - Buhaiova - Hrecisca este situata in delta fluviala, la nordul ghiolului Matita, si ocupa o suprafata de 15400 ha. Nucleul acestei rezervatii il constituie baltile stuficole Rosca si Buhaiova; rezervatia este inconjurata de o zona de protectie, asa-numita zona-tampon, care cuprinde perimetrul Babitei din estul ghiolului Chilia si ghiolul Merheiul Mare.

Rezervatia reuneste biotopuri variate: mlastini stuficole, gholuri, plauri plutitori sau fixati, grinduri fluviale, marginea vestica a grindului Letea, precum si partea estica a grindului Chilia. Pe plaur, care aici cunoaste o dezvoltare deosebita, s-a stabilit singura colonie de pelicani (Pelecanus anocrotalus) comuni din Europa, iar in colonii mici sau mai mari si moxte, traiesc cormoranii mici, lopatarii, stirci albi (egrete mari), stirci galbeni, stirci rosii, tiganusi.In padurea Letea clocesc buha, codalbul, serparul si sorecarul.

Pastrarea acestui biotope si, in primul rand, a florei si faunei sale constituie obiectul principal al acestei rezervatii. Rezervatia Perisor - Zatoane este situata in delta fluvio-maritima, in zona Zatoanelor, la estul depresiunii Dranov, iantre grindul Palade si tarmul marii, si ocupa o suprafata de 14200 ha.

Caracteristica acestei rezervatii, in care se intalnesc in succesiune grinduri marine tinere, lacuri si zone mlastinoase, o constituie intrepatrunderea apelor marine cu cele fluviale. Acest fenomen se resfrange asupra vegetatiei si faunei acvatice a caror dezvoltare este determinata de structura solului si salinitatea apei.

Rezervatia se afla intr-una din cele mai vechi zone ale deltei si este alcatuita din dune de nisip, intre care s-au format balti cu o forma alungita, in mare parte innamolite sau innisipite, acoperite cu stuff sau alte plante de mlastina, cum sant lacurile Zatonul Mare si Zatonul Mic.

Datorita asezarii, rezervatia adaposteste numeroase pasari tot timpul anului. Astfel, in rezervatie cuibaresc cosarii, lebedele, pelicanul cret, starci albi, galbeni si rosii. In perioada de pasaj, in jurul baltilor se aduna numeroase carduri de pasari limnicole, iar pe dunele de nisip poposesc carduri de culici, pescarusi, piciorongi, scoicari si sitari de mal, dintre care unele raman si pentru clocit, toamna innopteaza mii de cocori, iar iarna, in zatoane sau pe tarmul marii, se aduna carduri de gaste, lebede, pescarusi si rate. Locurile saraturate sunt preferate pentru cuibarit de catre cataliga si ciocantors.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.