Protectia investitorilor

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 6.82 / 10
Downloads: 27
Autor: Andra Soare
Dimensiune: 13kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit O.U.G. nr. 28/2002, in articolul 2 alin (1) pct.19, investitorul este definit ca fiind orice persoana fizica sau juridica care, pe cont si risc propriu, cumpara, detine, vinde si/sau schimba instrumente financiare, cu intentia de a obtine profit din dividende ori dobanzi la instrumentele financiare respective sau la cresterea valorii de piata a acestora.Sectiunea I-Reguli care sa asigure transparenta pietei, informarea si egalitatea investitorilor.Reglementarea europeana cosacra un set de reguli care sa asigure transparenta pietei, informarea si egalitatea investitorilor.

Cursuri similare:

Astfel:
a) obligatia emitentilor de a oferi investitorilor informatii complete cu privire la emisiunile de instrumente financiare, prin publicarea unui prospect de oferta publica;
b) obligatia emitentilor ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe o piata reglementata de a informa periodic investitorii, prin rapoarte anuale si semestriale, precum si asupra oricaror evenimente importante referitoare la emitent si/sau instrumentele financiare;
c) interzicerea manipularii pietei si abuzului de piata; interdictia de a se efectua tranzactii pe baza de informatii privilegiate si de catre persoane initiate;
d) garantarea accesului investitorilor la o informatie corecta, suficienta si prompta asupra emitentului.

Sectiunea a II- a-Protectia investitorilor in legislatia si doctrina juridica romaneasca.In doctrina romaneasca, principiul protectiei investitorilor a fost consacrat ca fiind unul dintre principiile fundamentale care sta la baza intregii reglementari si a pietei valorilor mobiliare .Finalitatea acestui principiu este sa previna sis a sanctioneze actele frauduloase sau lipsite de professionalism ale emitentilor/intermediarilor, care prejudiciaza investitorii .

Sub imperiul reglementarii prin Legea nr. 52/1994, principiul protectiei investitorilor a fost definit prin prisma a doua drepturi fundamentale ale investitorului :
a)dreptul investitorului la informare completa, corecta, precisa si prompta;
b)dreptul investitorului la despagubiri in cazul in care a suferit un prejudiciu din cauza actelor frauduloase si/sau lipsite de profesionalism ale altor participanti la piata valorilor mobiliare.

Din ansamblul reglementarii, se desprind doua principii subsumate protectiei investitorilor:egalitatea intre investitori si transparenta pietei.
1.Principiul egalitatii intre investitori
Acest principiu presupune ca riscul investitional sa fie egal impartit intre investitori si drepturile conferite lor de valori mobiliare sa fie nediscriminatorii.

2.Principiul transparentei
Acesta este considerat principalul mijloc de realizare a protectiei investitorilor, specificitatea pietei de capital fiind data si de caracterul public al informatiilor referitoare la participanti si instrumentele financiare.Transparenta asigura premisele egale ale evaluarii riscului investitional .

1.Obligatiile emitentilor privind informarea investitorilor
Obligatiile societatilor comerciale admise la tranzactionare privind informarea investitorilor pot fi grupate pe urmatoarele categorii:

A. Obligatii de informare privind exercitiul drepturilor ce decurg din calitatea de actionar.Conform art.244 alin.(3) din Legea pietei de capital, societatea comerciala trebuie sa asigure toate facilitatile si informatiile necesare pentru a permite actionarilor sa-si exercite drepturile, in special: sa informeze actionarii cu privire la organizarea adunarilor generale si sa permita acestora sa-si exercite dreptul de vot;sa informeze publicul cu privire la alocarea si plata dividendelor, emiterea de noi actiuni, inclusiv operatiunile de distribuire, subscriere, renuntare si conversie;sa desemneze ca agent de plata o institutie financiara prin care actionarii sa-si poata exercita drepturile financiare, cu exceptia cazului in care emitentul asigura el insusi acest serviciu.

B. Obligatii de informare privind actele juridice incheiate de societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si persoanele implicate cu acestia.Legea nr. 297/2004 prevede, la art.225, obligatia administratorilor societatii admise la tranzactionare de a raporta de indata orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulate reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50 000 de euro.

C. Obligatii de informare privind situatia societatii.Societatile comerciale cotate au obligatia sa intocmeasca si sa puna la dispozitia publicului, precum si sa transmita C.N.V.M. si operatorului de piata rapoarte trimestriale, semestriale si anuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.