Protectia juridica a drepturilor omului

Trimis la data: 2010-10-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 64
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Ulete Radu
Dimensiune: 121kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi" -- astfel incepe articolul 1 din "Declaratia Universala a Drepturilor Omului". Cu alte cuvinte, fiecare individ dobandeste la nastere anumite drepturi inalienabile. "Drepturile omului sunt drepturile proprii tuturor oamenilor, care ii protejeaza pe acestia de eventualele abuzuri ale statului si care sunt etern valabile, neputand fi limitate de nici un stat. Inca de pe vremea luptei impotriva absolutismului, ele au fost considerate a fi drepturi "innascute" si "inalienabile".

Cursuri similare:

La baza drepturilor omului si a drepturilor fundamentale se afla demnitatea umana, dreptul la libera dezvoltare a personalitatii, egalitatea in fata justitiei si tratamentul nepreferential, libertatea religioasa si de constiinta, libertatea de expresie, a presei, a informatiilor si a educatiei, liberatea de intrunire si asociere, libertatea circulatiei, libertatea profesiei si a muncii, inviolabilitatea domiciliului, garantarea proprietatii si a dreptului de mostenire, dreptul la azil si petitie, precum si drepturi legale ca de exemplu garantia ca nimeni nu va fi arestat in mod nejustificat (...)."

"Termenul de drepturile omului desemneaza, in limbajul politic uzual, acele libertati inerente calitatii de fiinta umana, pe care o comunitate trebuie sa le asigure, din motive etice, prin legi. Exista drepturi naturale, pre-statale, innascute si inalienabile, prin a caror respectare si aparare se legitimeaza un sistem politic (...)."
Drepturile omului sunt drepturi innascute, aceleasi pentru toti oamenii lumii. Toti oamenii au dobandit dreptul sa se bucure de ele prin calitatea lor de fiinta umana, indiferent de apartenenta etnica, religioasa sau de sex.

Ne vom ocupa acum in ordine de aceste categorii distincte pentru a dobandi o imagine de ansamblu asupra drepturilor omului in general.
Prima categorie include asa numitele drepturi ale persoanei. Din aceasta categorie fac parte drepturi care asigura indivizilor protectia in fata abuzurilor care ii pot leza demnitatea umana. Oamenii dispun astfel de dreptul la viata, un drept care constituie conditia de baza pentru toate celelalte drepturi, si dreptul la libera dezvoltare a personalitatii.

Ce efecte au aceste drepturi ale persoanei asupra vietii noastre putem observa lesne: de exemplu, in secolul XX mai era permisa pedeapsa corporala, chiar si in tarile democratice. Drepturile persoanei constituie nucleul drepturilor omului, ele se regasesc in toate documentele si cataloagele privitoare la drepturile omului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.