Protectia la poluarea radioactiva

Trimis la data: 2009-06-14 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 62 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dan Mtei Dimensiune: 251kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obiectivul proiectului il reprezinta calculul protectiei contra radiatiilor folosind metoda nucleelor integrale pentru diferite surse de radiatii punctuale, liniare, plane si cilindrice.
In lucrare sunt prezentate in prima parte radiatia nucleara, efectele si aplicatiile acesteia, apoi geometria surselor de radiatii si exemple de calcul ale protectiei contra radiatiilor.
Primul pas spre era atomica a fost facut de fizicianul Henri Becquerel, pe 26 februarie 1896 . Acesta a lasat cateva placi fotografice ferite de lumina in apropierea unui minereu de uraniu. Developandu-le le-a descoperit innegrite, ca si cand ar fi fost expuse la lumina. S-a concluzionat ca minereul de uraniu emite radiatii necunoscute.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In fizica nucleara se folosesc mai multe metode de dozimetrie in scopul aprecierii cat mai obiectiv a interactiei dintre interactia nucleara si tesutul viu in asa fel incat sa se poata constitui un sistem de protectie corect a personalului ce lucreaza in laboratoare, reactoare de fizica nucleara. Atat doza maxima permisa pentru iradierea interna cat si doza maxima permisa pentru iradierea externa se bazeaza pe aceleasi conditii fizice si biologice. Gradul de iradiere a unui material de orice fel poate fi caracterizat prin doza de iradiatie absorbita.

Doza este definita ca energia radiatiei absorbite de 1 kg dintr-un material. Doza de iradiatie absorbita in aer este de 1R=0,89 rad, iar intr-un tesut viu 1R=0,93 rad. Din punct de vedere biologic unitatea de masura considerata corecta si utilizata in dozimetrie pentru a exprima cat mai bine interactia radiatiei cu corpul uman este rem-ul si este o unitate de masura pentru doza echivalenta data de relatia:
Unii nuclizi sunt stabili, unii nu. Stabilitatea unui nucleu este data de numerele de neutroni si de protoni, de configuratia lor, precum si de fortele pe care le exercita unii asupra altora.

Un nuclid instabil se transforma in mod spontan in nuclidul altui element si in urma procesului, se emit radiatii. Aceasta proprietate se numeste radioactivitate, transformarea poarta numele dezintegrare, iar nuclidul, radionuclid.Radioactivitatea naturala, componenta a mediului inconjurator, este determinata de prezenta in sol, aer, apa, vegetatie, organisme animale, precum si in om a substantelor radioactive de origine terestra, existente in mod natural din cele mai vechi timpuri. Radiatiilor emise de aceste surse naturale li se adauga si radiatia cosmica.

Radioactivitatea naturala terestra prezinta, in ultimele 4-5 decenii, modificari semnificative, datorate activitatilor antropice: aducerea la suprafata a minereurilor radioactive, extractia si utilizarea carbunelui si apelor geotermale, utilizarea unor ingrasaminte minerale extrase din roci fosfatice, etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.