Protectia mediului in agroecosistemele pomicole

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 96
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudiu Pascu
Dimensiune: 185kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In prezent, protectia mediului ambiant, conservarea ecosistemelor naturale, refacerea celor degradate, constituie probleme importante cu care se confrunta omenirea.
Criza ecologica aparuta este consecinta directa a dezvoltarii tehnico-stiintifice a omenirii. Protejarea mediului inconjurator, impune 2 aspecte si anume:
- protejarea factorilor de viata: aer, apa, sol, plante, animale, factori ce sunt degradati prin poluarea tot mai accentuata ca urmare a activitatilor desfasurate de om;
- protejarea resurselor naturale nerecuperabile si epuizabile: solul, resursele minerale.
Agricultura este una dintre primele activitati omenesti care a introdus modificari insemnate in natura. Ea isi are inceputurile aproximativ din mileniul al V-lea i. Hr, in campia Mesopotamiei si in estul bazinului mediteranean.

Cursuri similare:

Era o agricultura primitiva efectuata cu sapaliga, semanaturile facandu-se in "cuiburi", fie prin destelenirea pajistilor, fie prin defrisarea padurilor, fie prin incendieri de mici dimensiuni. Foarte repede locul astfel cultivat isi pierdea fertilitatea, vegetatia invada prin tufisuri si buruieni, pamantul era parasit, defrisandu-se un nou lot.

Sistemul era practicat si in tara noastra in neoliticul superior.
O adevarata revolutie a tehnicii cultivarii pamantului a intervenit abia prin inventarea plugului cu brazdarul de fier (la noi in perioada dacica). Acest instrument a dus la cresterea substantiala a suprafetelor cultivate, uneori cu implicatii majore asupra mediului.
Odata cu cresterea demografica nevoia de hrana s-a marit si va continua sa se mareasca, agricultura fiind chemata sa contribuie la rezolvarea problemelor ridicate de asigurarea hranei. Ca urmare, dezechilibrele ecologice produse au o grava repercusiune asupra mediului.

1.2. Problematica mediului inconjurator
Practicarea unor sisteme nerationale de agricultura a determinat deteriorarea mediului inconjurator, poluarea solului, reducerea fertilitatii lui, diminuarea productivitatii. Agricultura conventionala reprezinta un sistem energo-intensiv din punct de vedere economic, cu potential de daunare asupra mediului inconjurator. Una din cele mai grave probleme o reprezinta eroziunea solurilor.

Prin aratura, omul transforma solul in pamanturi afanate in care se schimba conditiile de stabilitate, aerisire, umezire, iar procesele biologice se afla in deruta totala. Solul devine astfel un corp artificial in mediul natural avand alt regim al influentei apelor, alt regim al scurgerilor superficiale, cu posibilitati mult mai mari de evaporare, ori de inmagazinare a umiditatii, de acumulare a substantelor minerale, etc. de aceea, pe terenurile cultivate agricol, iar eroziunea este mult mai activa (V:Tufescu, 1981).

Perturbarea echilibrului dinamic al solului are consecinte importante pentru evolutia acestuia. Adaugarea unor saruri solubile in sol (prin ingrasaminte minerale sau organice necorespunzatoare), are ca urmare atacarea zestrei organice acumulate a solului si acidificarea. Folosirea nerationala a ingrasamintelor minerale a dus de cele mai multe ori la poluarea apelor freatice si de suprafata cu nitrati. De asemenea, folosirea pe scara larga a ingrasamintelor si stimulatorilor de crestere a avut drept consecinte colaterale proliferarea unor specii vegetale din randul buruienilor. Acestea la randul lor au antrenat o sporire a erbicidelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.