Protectia salariatilor in cazul concedierii fara vina lor

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia_B
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca salariatul e concediat t motive ce tin de persoana sa, culpabile, nu i se acorda preavizul, nu i se ofera un loc de munca in unitate, nu i se plateste o compensatie, i se intrerupe vechimea in munca, nu beneficiaza de indemnizatia de somaj. In scimb daca salariatul e concediat fara culpa sa, atunci e obligat:sa-i acorde un preaviz de 20 zile lucratoare potrivit contractului colectiv unic la nivel national, fata de 15 zile conform codului muncii, cei cu handicap 30 zile lucratoare. In interiorul termenului de preaviz salariatul trebuie sa lucreze, primeste salariul, dar este posibil sa se inteleaga cu angajatorul, ca sa reduca programul de lucuru zilnic, spre a-si gasi mai usor un loc de munca.

Cursuri similare:

Daca exista un loc de munca liber corespunzator pregatirii profesionale a salariatului, trebuie sa-i fie oferit, evitand astfel trecrea lui in somaj. Daca exista un loc liber, obligatia este numai de diligenta nu de scop, angajatorul fiind obligat sa notifice aceasta situatie agentiei judetene de ocupare a fortei de munca, in vederea redistribuirii ssalariatului la o alta unitate/ in vedrea necalificarii profesionale.

In 3 zile de la comunicarea locului de munca vacant, salariatul isi poate manifesta consimtamantul de a se angaja in locul de munca oferit de angajator. Daca nu-si manifesta consimtamantul angajatorul poate dispune concedierea salariatului.Plata unei compensatii. Daca e concediat pt motive ce nu tin de persoana sa, art 65, alin1. Cuantumul compensatiei e de min 1 salariu lunar, dar prin CCM/CIM se poate negocia o compensatie. Daca doreste, angajatorul poate sa-i acorde o compensatie si in alte ipoteze de concediere, in functie de starea sociala a salariatului, dar fara a avea o obligatie legala.

Salariatul concediat neculpabil isi mentine continuitatea vechimii in munca.Fara legatura cu angajatorul, beneficiaza pe baza legii 76/2002 de indemnizatia de somaj.Procedura concedierii implica in cazul celei disciplinare realizarea cercetarii disciplinare prealabile, iar in cazul concedierii pt necorespundere profesionala, evaluarea prealabila.
In ambele cazuri, la comisiile respective participa un reprezentant al sindicatului reprezentativ, dar la prima comisie, votul e consultativ, la a doua comisie e deliberativ.

In cazul concedierii medicale, fara a fi un act al angajatorului, trebuie intrunita conditia prealabila a existentei unui certificat de la expertiza comisiei medicale.Decizia de concediere este prin natura sa un act individual al angajatului de drept al muncii, iar nu de drept administrativ rezulca ca daca vrea salariatul se poate plange la instanta de munca, nu la cea de contecios administrativ.
Termenul in care poate fi emisa decizia de concediere e in toate cazurile de 30 zile de la data interventiei temeiului de concediere, iar in cazul concedierii disciplinare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.