Proteinele

Trimis la data: 2015-04-18
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: adela91
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Proteinele sunt, din punct de vedere chimic compusi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza aminoacizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu si alti halogeni. Denumirea de proteine vine din limba greaca , proteias insemnand primar.
Clasificarea proteinelor :
1. Dupa sursa de provenienta :
- proteine de origine vegetala( surse, fasole,mazare,linte,cereal etc.)
ROLUL BIOLOGIC AL PROTEINELOR
a) Rolul plastic este jucat de proteinele structurale ce reprezinta constituenti principali ai membranei celulare, citoplasmeetc.
b) Rolul energetic este asigurat prin faptul ca in urma degradarii lor catabolice se elibereaza energie (4kcal)
c) Rolul reglator este indeplinit de o serie de hormoni cu structura polipeptidica (hormonii reglatori ai hipotalamusului, ai hipofizei, hormonii pancreasului, hormonii paratiroidieni, ai timusului si cei gastro-intestinali).

d) Rolul de aparare este indeplinit de proteinele specifice din clasa imunoglobulinelor (anticorpi).
Necesarul de proteine scade : In anumite stari patologice: insuficienta renala, afectiuni hepatice(0,45-0,55 kcal/kgc)
Un consum crescut :cresterea excretiei de calciu,demineralizarea oaselor,alterarea functiei renale (la cei cu afectiuni renale)
Un consum scazut :duce la malnutritie protein-calorica (principala cauza de mortalitate, 1/2 dintre copii neatingand varsta de 5 ani)
Grup de compusi care sunt, in general, solubili in solventi organici si insolubili in apa.

Pot fi solide sau lichide la temperatura camerei, in functie de structura si compozitia lor. Se cunosc sub denumirea de "uleiuri", "grasimi" sau "lipide". Denumirea provine din greaca "lipos"=grasime.
Ca si in cazul proteinelor, la care doar aminoacizi esentiali prezinta cu adevarat importanta, si in cazul lipidelor, conteaza asigurarea unui nivel optim de acizi grasi esentiali (AGE) din sursele de hrana.
Clasificarea lipidelor :

1. Din punct de vedere alimentar, lipidele se impart in:
- grasimi de origine animala (aceste lipide contin preponderent acizi grasi saturati, cu exceptia pestelui
- grasimi de origine vegetala (lipidele vegetale, care predomina in semintele oleaginoase, au un continut ridicat de acizi grasi nesaturati)
2. In functie de gradul de saturare, acizii grasi componenti ai grasimilor se impart in:acizi grasi saturati - se gasesc in carne, mezeluri, oua si lactate integrale;acizi grasi mononesaturati - se gasesc mai ales in uleiul de masline, grasimea de gasca si de rata, pateul de gasca;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.