Prudenta bancara

Trimis la data: 2010-01-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Zinel_L
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Regulile de prudenta bancara se exprima de cele mai multe ori pe baza unor raporturi (indicatori) care au ca sfera de cuprindere cele mai reprezentative aspecte ale gestiunii bancare. Pentru tarile membre U.E. prudenta bancara se poate determina cu ajutorul urmatoarelor raporturi:
- raportul de solvabilitate europeana
- coeficientul de lichiditate
- coeficientul fondurilor proprii si al resurselor permanente
- divizarea riscurilor

Cursuri similare:

RSE este cel mai cunoscut indicator de prudenta bancara si are drept scop sa garanteze capacitatea bancilor de a face fata falimentelor debitorilor. Rata de solvabilitate se calculeaza ca raport intre fondurile proprii si total active bilantiere si extrabilantiere ponderate cu un coeficient de risc.
Fondurile proprii se grupeaza in:

- fonduri proprii de baza → care cuprinde capitalul, rezervele si fondurile pentru riscuri bancare generale
- fonduri complementare → rezerve din reevaluari, subventii rambursabile si datorii subordonate cu durata nedeterminata (emisiune de titluri cu durata nedeterminata) la care se adauga alte datorii subordonate (titluri emise pe perioade de cel putin 5 ani)
Numitorul raportului reflecta angajamentele bancii ponderate cu gradul de risc al carui nivel variaza intre 100% (creditele acordate clientilor) si 0% (creantele asupra statelor).

Coeficientul de lichiditate
Acest coeficient este impus tuturor bancilor care sunt obligate sa respecte un raport egal cu cel putin 100%, intre elementele de activ si cele de pasiv considerate exigibile pe termen scurt (in termen de o luna).

Relatia de calcul a coeficientului de lichiditate se calculeaza ca raportul intre total active ponderate si total pasive ponderate de unde rezulta ca plasamentele (activele) si resursele (pasivele) trebuie ponderate in functie de gradul de lichiditate si de exigibilitate. Coeficientul de ponderare variaza intre 100% si 25%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.