Psihologia consumatorului

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 68
Autor: Laura Torea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca si preocupare stiintifica, psihologia economica a aparut intre 1901 - 1902 in SUA.In Romania, prima carte de PE a aparut in anul 1935, (a lui Dimitrie Todoran) si aceasta carte se studiaza si astazi.
Psihologia aplicata in economie inseamna utilizarea stiintifica a factorului uman in productia distributia si consumul de bunuri materiale.Utilizarea factorului uman in primul rand in productia de bunuri economice depinde de 5 conditii esentiale:
1. adaptarea omului la munca pe care o are de efectuat , adica crearea unei concordante intre aptitudini, abilitati, competente si procesul de productie . este ceea ce se poate spune omul potrivit la locul potrivit. Acest lucru se realizeaza printr-o selectie si orientare profesionala. Selectia si orientarea profesionala trebuie sa tina cont de structura psihica si aptitudinile individuale care difera dpdv cantitativ si calitativ de la persoana la persoana.

Cursuri similare:

2. organizarea stiintifica a adaptarii omului (persoanei), care vine cu un bagaj de cunostinte teoretice, la realitatile practice din intreprindere sau firma. Este ceea ce se numeste organizarea stiintifica a uceniciei si tine de conditiile pe care firma sau intreprinderea le creaza in vederea integrarii inclusiv psihologice a persoanei.

3. organizarea stiintifica a muncii - componenta care se refera la partea de organizare a activitatii din firma la care individul trebuie permanent sa se adapteze , care se preocupa de optimizarea timpurilor de lucru, optimizarea miscarilor pentru realizarea unui produs economic , in general optimizarea activitatii la care trebuie sa se adapteze persoana umana.

4. organizarea stiintifica a firmei sau intreprinderii - si care se refera la relatiile interumane pe orizontala sip e verticala , adica intre compartimente cu aceleasi competente ierarhice sip e verticala - relatiile subalterni - sefi.

5. se refera la partea de motivatie salariala ca si cointeresare a angajatilor. Este conditia strans legata de de partea de distributie si de circulatie a marfurilor. O conditie fundamentala in primul rand pentru psihologia aplicata vanzatorului care la randul sau cauta mijloacele si modalitatile de vanzare a bunurilor sau a serviciilor cu care se adreseaza cumparatorului sau consumatorului. In acest caz se inchide inclusiv psihologic cercul procesului economic. Partea psihologica a acestui proces care se inchide cu consumatorul sau cumparatorul include tremenul de reclama.

RECLAMA
Reclama este, inainte de toate, modalitatea cea mai sigura de a vinde un produs economic sau un serviciu.Reclama este un mijloc pe care vanzatorul il foloseste in vederea facilitarii consumului sau a vanzarii unui produs economic. Pt. A vinde un produs, o reclama trebuie sa fie eficienta (sa convinga cumparatorul sau consumatorul). Dpdv psihologic, in acest sens, se stabilesc principiile psihologice care stau la baza relizarii unei reclame.

Aceste lucruri se stabilesc in primul rand in functie de grupul tinta careia seadreseazareclama. In al doilea rand se realizeaza pentru a sustine scopul pentru care este realizat produsul . nu se poate enunta o definitie foarte riguroasa a cuvantului reclama, aceasta fiind definita din anumite puncte de vedere : Esenta oricarei reclame este anuntul care poate exista sub forma explicita sau implicit redat eventual prin alte forme decat cuvintele. Ex : sunetele care te pot duce cu gandul la titlul sau mesajul cantecului respectiv.

O reclama se reduce dupa alte opinii ale psihologilor, la oferta. O alta opinie arata ca reclama inseamna de fapt o recomandare.Important este faptul ca o reclama trebuie sa transmita un mesaj si trebuie sa aiba calitatea de a fi cat mai precisa (in primul rand reprezentarea unei reclame trebuie sa fie cat mai precisa).

In pdv enumerate mai sus, care se considera ca diferite definitii ale unei reclame, trebuie sa se tina cont foarte clar de scopul urmarit de reclama, de repercusiunile reclamei asupra psihicului uman sau colectiv si delimitarea la domeniul economic (comert sau servicii).

PSIHOLOGIA RECLAMEI
Faptul ca a determinat aparitia reclamei ca modalitate de vindere a unui produs a fost determinata si de aparitia schimburilor interumane in care au inceput sa se foloseasca toate mijloacele pentru o vanzare cat mai larga si cat mai rapida (si cantitativ cat mai mare in detrimentul concurentei) .JOC DE CONDUCERE (carte foarte importanta - ASE) ne invata cum sa devii jucator pe o piata de capital
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.