Psihologia personalitatii

Trimis la data: 2013-05-31
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 280
Nota: 5.20 / 10
Downloads: 0
Autor: truscescu
Dimensiune: 452kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Psihologia personalitatii, ca disciplina stiintifica fundamentala in cadrul psihologiei, isi propune sa furnizeze studentilor cunostintele de baza cu privire la personalitatea umana, care sa le permita acestora o aprofundare a viziunii stiintifice asupra omului si personalitatii umane si, totodata, sa le faciliteze orientarea in procesul dificil de cunoastere si studiere a omului.Ca domeniu distinct de cercetare si cunoastere, ca ramura speciala a psihologiei, psihologia personalitatii s-a conturat incepand de abia cu deceniul al treilea al secolului XX.

Cursuri similare:

Individul desemneaza totalitatea elementelor si insusirilor fizice, biochimice, biologice si psihofiziologice - innascute sau dobandite - care se integreaza intr-un sistem pe baza mecanismului adaptarii la mediul natural; Individualitatea rezulta prin diversificarea si diferentierea organizarii structural-functionale a individului, fiind o specificare a individului; Persoana reprezinta un ansamblu de insusiri psihice care permit adaptarea la mediul social; implica manifestarea actuala a omului intr-o sociala data, manifestare care se subordoneaza unui anumit rol social.

Personalitatea este corespondentul in plan social al individualitatii din planul biologic; reprezinta mecanismul si logica generala de organizare si integrare in sistem generic supraordonat a componentelor bio-psiho-socio-culturale; desemneaza persoana plus o nota de valoare.
Personajul reprezinta modul concret de manifestare in exterior, prin comportament, a persoanei si personalitatii; este echivalent cu rolul social; exista mai multe tipuri de personaje: sociale, volitive, "masca".

Statutul desemneaza "ansamblul de comportamente pe care o persoana le poate astepta sau pretinde din partea altora, in virtutea pozitiei pe care o ocupa in viata sociala" (J. Stoetzel, 1963).Rolul desemneaza ansamblul modelelor si normelor sociale asociate unui anumit statut. Dupa O. Klineberg, rolul indica individului ce anume trebuie sa faca pentru a-si justifica un statut sau altul. R. Linton precizeaza ca rolul este in fapt standardul comportamentelor dictate de un anumit statut. Acceptiuni ale conceptului de personalitate:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.