Psihopatologie clinica - tulburarile dizarmonice de personalitate

Trimis la data: 2013-01-16
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 0
Autor: lore_alina
Dimensiune: 54kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere al psihopatologiei, personalitatea reprezinta
totalitatea trasaturilor stabile, afective, comportamentale si a modului de a gandi zi de zi si in conditii obisnuite de viata. Tulburarile dizarmonice de personalitate reprezinta o varianta situata
in afara trasaturilor caracteriale ale oamenilor ce traiesc intr-o anumita
societate sau epoca.

Cursuri similare:

Acestea pot fi etichetate ca atare doar daca sunt: durabile, inflexibile, maladaptative, atat in relatiile cu altii cat si cu sine.
Pacientii cu tulburari dizarmonice de personalitate sufera mult mai
putin decat ii fac ei pe altii sa sufere datorita comportamentului lor.
Nedandu-si seama de suferinta ce o provoaca, ei refuza orice fel de
asistenta medicala sau psihiatrica sustinand ca nu sunt bolnavi, si cel mai adesea ajung la medic adusi de cei din jur sau de autoritati.

Majoritatea tulburarilor dizarmonice de personalitate apar in
adolescenta, dar pot fi dobandite si mai tarziu - provocate de stresuri de mare amploare. Odata aparute, ele devin adanc inradacinate in structura de personalitate a pacientului, persistand tot restul vietii. Nu se includ aici manifestarile psihopatologice produse de boli organice sau leziun erebrale.

Spre deosebire de simptomele nevrotice care sunt egodistonice,
simtomele dizarmonice sunt egosistonice, adica acceptate de Eu.Sectetia crescuta de hormoni sexuali (testosteron sau estrogeni) poate
provoca mai frecvent tulburari dizarmonice de personalitate de tip
impulsiv. Secretia mare de edorfine duce la o personalitate de tip pasiv si flegmatic.Secretia scazuta de serotonina (pentru echilibrarea starilor afective) duce la o personalitate dizarmonica de tip exploziv.

Un alt simptom este miscarea sacadata de lateralizare a globilor oculari, ce apare atat la schizofrenici cat si la cei cu tulburare dizarmonica. Acest simptom este prezent si la persoane introvertite, dar si la cele care se subestimeaza sau se devalorizeaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.