Psihoterapie informationala autologata

Trimis la data: 2010-09-30 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 209 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Luminita Lugoj Dimensiune: 254kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Una din definitii poate fi aceasta: Psihoterapia este acel ansamblu de procedee psihologice prin care terapeutul incearca sa diminueze sau sa anuleze vointa de a suferi a pacientului, favorizand in mod secundar vointa lui de a se bucura, domina sau poseda.In genere, definitiile psihoterapeutilor se pot sistematiza in mai multe categorii (doua): definitii actional-operationale si descriptiv-didactice.Definitiile actional-operationale considera ca psihoterapia constituie,,un demers mutual intre terapeut si pacient, demers orientat spre investigarea si intelegerea naturii suferintei psihice a celui din urma, in scopul vindecarii suferintei "(T.B.Karas-Psychoterapy with Psysically III,Patients.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Metoda de psihoterapie, care cuprinde anumite tehnici,se bazeaza pe comunicarea verbala intr-o relatie de ajutorare dintre pacient si terapeut, in scopul ameliorarii simptomelor sau imbunatatirea adaptarii sociale. Metoda impune investigarea de catre terapeut a problemelor de viata ale pacientului si a originii dificultatilor in experienta de viata a acestuia. Orice metoda de psihoterapie constituie -in sine- expresia aplicativa a unei teorii filozofice, psihologice sau psihopatologice, cu privire la modul de functionare a psihicului sau la cauzele tulburarilor psihice.

In functie de metoda utilizata, terapeutul are un cadru teoretic necesar ordonarii observatiilor si interventiilor sale. Mai sunt necesare - in afara de metoda si teorie- de anumite atribute personale (angajare nepasiva-dorinta autentica de sprijin-empatie corecta) ale terapeutului in vederea aplicarii corecte a metodei si a obtinerii succesului. Ca atare nici o metoda de psihoterapie nu este terapeutica in sine, ci prin raport cu o tulburare specifica a pacientului.

Fiecare pas al demersului psihoterapeutic,,trebuie sa aiba o ratiune conceptuala adaptata specificitatii pacientului, iar terapeutul trebuie sa se dovedeasca flexibil in raport cu propriile sale standarde teoretice"(vezi T.B.Karasu).Sub aspectul semnificatiei, notiunea de psihoterapie tinde spre delimitare. Se recomanda ca aceasta notiune,,sa fie rezervata acelor metode si tehnici destinate sa realizeze scopuri specifice specicabile,pe baza carora se poate masura eficienta lor" (M.M.Strupp-1976).Se exclude din sfera notiunii de psihoterapie metodele invocate sa aduca,,linistea sufleteasca prin meditatie sau contemplatie"(ibidem).

In ultimele 4 decenii, psihoterapia a devenit tot mai elaborata si diversificata, "inventindu-se peste 300 de forme prezumtive de psihoterapie practicate in mod curent"(T.B.Karasu-1980),pentru ca intre 1980-1990,numarul tehnicilor de psihoterapie sa fie estimat la 200-300.
Fiind atat de numeroase, tehnicile si metodele nu pot fi clar delimitate, cu continut si moduri de actiune distincte si bine precizate. Exista specialisti care sustin individualitatea si superioritatea fiecarei tehnici sau metode nou elaborate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.