Publicitatea imobiliara si noile carti funciare

Trimis la data: 2010-05-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana Chivu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nevoia de pace sociala si de echitate a raporturilor interumane constituie atat scopul normelor morale cat si a normelor juridice. Scopul normelor juridice este acela de a da necesitatea juridica circuitului civil, dreptul, prin normele sale, are sarcina de a apara drepturile prezente si cele ce se vor dobandi de catre persoane fizice si persoane juridice.

Cursuri similare:

Sistemul de drept tinde spre perfectiune cu cat el reglementeaza mai bine delimitarea si face sa fie mai bine cunoscute drepturile subiective si este cu atat mai respectat cu cat el se exercita mai concis si mai corect. Nevoia de siguranta a raporturilor juridice civile este realizata prin publicitatea celor mai importante dintre ele.Securitatea juridica a drepturilor subiective civile patrimoniale este indeplinita prin statica si dinamica drepturilor patrimoniale.

Dreptul obiectiv prevede pe de o parte continutul juridic si mijloacele de aparare impotriva oricaror incalcari practice posibile, reglementand statica drepturilor patrimoniale, totodata prevede modurile de dobandire, modificare si stingere a acestor drepturi in temeiul legii sau prin acte juridice pe de alta parte, realizand dinamica drepturilor patrimoniale. Cu alte cuvinte statica vizeaza existenta si pastrarea drepturilor patrimoniale valabil dobandite, iar dinamica vizeaza circulatia acestor drepturi de la nastere pana la stingerea lor realizandu-se prin aceasta circuitul juridic patrimonial.

Securitatea juridica statica si cea dinamica se afla intr-o relatie de determinare. Fiecare titular al drepturilor subiective de natura patrimoniala are nevoie de ocrotirea juridica a drepturilor sale, adica de securitatea juridica statica, precum si de increderea in operatiunile juridice in care se pot dobandi drepturi patrimoniale adica securitatea juridica dinamica, aceasta fiind o dubla protectie legala.1

Mijloace de realizare a securitatii juridice statice si dinamice a drepturilor patrimoniale constau in totalitatea mecanismelor, actelor si procedeelor prin care se asigura protectia acestor drepturi. Prin caracterul lor acestea sunt de doua feluri: mijloace preventive si mijloace represive.

Mijloacele preventive sunt: forma actelor juridice si publicitatea operatiunilor juridice referitoare la drepturile patrimoniale. Mijloacele represive cuprind sanctiunile juridice de ordin civil, penal, administrativ prevazute de lege pentru nesocotirea sau incalcarea drepturilor civile.

Forma actelor juridice este acea conditie extrinseca, generala si dupa caz, mai mult sau mai putin esentiala care se refera la modalitatea de exteriorizare a vointei juridice, savarsita cu intentia de a produce efecte juridice concrete. In dreptul actual forma actelor juridice este guvernata de principiul consensualismului conform caruia simpla manifestare de vointa este nu numai necesara, ci si suficienta pentru ca actul juridic sa ia nastere in mod valabil din punct de vedere al formei sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.