Radioelectronica

Trimis la data: 2010-07-19
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia Zinea
Dimensiune: 616kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Circuitele electronice existente in prezent pot fi impartite in doua grupe: circuite digtale (logice); circuite analogice.Cicuitele logice realizeaza functii logice si utilizeaza dispozitive electronice ce functioneaza numai in doua stari: in blocare; in conductie.Circuitele logice prelucreaza numai semnale binare, adica semnale care pot avea numai doua valori, fiecare valoare corespunde unui numar 0; 1. Circuite analogice. Circuitele analogice sunt circuitele la care semnalele de iesire variaza continuu in timp, urmarind dupa o anumita lege variatia semnalului de intrare.

Cursuri similare:

Circuitele analogice prelucreaza sau oscileaza semnale continue in: amplitudine, polaritate sau frecventa. Ele sunt utilizate in realizarea unor functii analogice ca: amplificare, modulare, schimbare de frecventa, multiplicare etc.Dupa natura relatiilor matematice dintre marimele de intrare si cele de iesire, circuitele analogice in randul lor se impart in: circuite analogice liniare si circuite analogice neliniare.

Circuitul este liniar daca Y1, este raspunsul la excitatia X1 si Y2 raspunsul la exitatia X2; iar Y1+Y2 este raspunsul la excitatia X1+X2 si kY1 este raspunsul la excitatia kX1. Asadar circuitele liniare se bazeaza pe existenta unor relatii liniare intre marimele de iesire si cele de intrare.Mentionam ca in realitate nu sunt dispozitive electronice perfect liniare. Ele numai pot fi considerate liniare intr-un oarecare domeniu de functionare, fiind utilizate numai pentru prelucrarea semnalelor de valori mici.

Circuitele considerate liniare pot fi prezentate prin scheme echivalente de analiza, folosind modelele dispozitivelor active (tranzistorilor, tuburilor electronice etc.). La semnale mici, presupuse ca parametri constanti si anume cu valorile determinate in punctul static de functionare. In functionarea cicuitelor liniare se admite regimul clasa A, regimul in care se respecta proportionalitatea intre marimea de iesire si cea de intrare. Circuitele analogice neliniare de regula functioneaza in regim de prelucrare a semnalelor mari, in ele nu se respecta proportionalitatea liniara intre marimea de iesire si marimea de intrare.

In analiza circuitelor neliniare, spre deosebire de circuitele liniare prezentarea lor in forma de scheme echivalente este inadmisibila (incorecta). In analiza si proiectarea lor se folosesc familii de caracteristici de terminal si metode de analiza si calcul grafo-analitice. Circuitele neliniare pot functiona atat in regimul A, cat si regimele AB si B.Din circuitele electronice analogice fac parte: amplificatoarele, multiplicatoarele analogice, stabilizatoarele, modulatoarele si demodulatoarele, oscilatoarele, convertoarele etc.
Din punct de vedere tehnologic circuitele analogice se impart in trei grupe: circuite monolitice, numite circuite integrate; circuite hibride si circuite cu elemente discrete.

Circuitele integrate monolitice se obtin integral pe placheta de material semiconductor fie prin tehnologie bipolara fie prin tehnologie MOS. Circuitele integrate sunt cele mai mici in dimensiuni si greutate, sunt cele mai utilizate, insa sunt si cele mai putin precise dupa parametri. Ultima se explica prin faptul ca elementele pasive nu pot fi ajustate, iar cele active nu pot fi alese dupa parametri.

In ce priveste circuitele hibride rezistoarele, conductoarele si evident capacitatile se realizeaza dupa tehnologia integrata fie prin tehnologia straturilor subtiri sau straturilor groase. Dispozitivele active (tranzistorii, diodele) si alte elemente discrete (elemente neintegrabile) se ataseaza sub forma discreta printr-un proces tehnologic separat. Comparativ cu circuitele integrate monolitice, circuitele hibride sunt ceva mai mari ca dimensiuni, insa cu performante marite, ca: putere, frecventa, precizie, etc., ce se datoreaza utilizarii a mai multor tehnologii.

Tehnologia hibrida permite combinarea tranzistorilor bipolari de tip p-n-p si n-p-n . Rezistorii pot fi controlati si ajustati; rezistenta lor nu este limitata in nominal; prin folosirea componentelor speciale de microunde (diode, tranzistori, etc.) se pot depasi barierele de frecventa, caracteristica pentru circuite integrate monolitice pe baza de siliciu, ajungandu-se la frecvente de lucru de ordinul GHz.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.