Raport fiscal

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Luciana Traian
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O alta categorie de persoane o reprezinta bancile care conform art. 53 Cod de procedura fiscala au obligatia de a comunica lunar Administratiei Fiscale lista titularilor ce au deschis sau au inchis conturi in luna anterioara. Pe de alta parte, in temeiul art. 117 Cod de procedura fiscala, contribuabilul platitor are drept de regres impotriva unitatii bancare pentru recuperarea sumelor datorate bugetului si nedecontate de unitatile bancare, precum si a majorarilor de intarziere.Asadar, nedecontarea de catre banca a creantelor fiscale cuvenite bugetului nu-l exonereaza pe contribuabil de obligatia platii, ci dupa 3 zile de la data debitarii contului contribuabilului platitor, acesta datoreaza si majorari de intarziere.

Cursuri similare:

Porneste de la urmatoarea definitie "totalitatea drepturilor si obligatiilor care se nasc, modifica si se sting in legatura cu administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului general consolidat". Aceasta presupune atat cazul in care debitor fiscal este contribuabilul, dar si in situatia in care el este creditor fiscal.
Titlul de creanta fiscala

Este actul juridic prin care se constata si individualizeaza obligatia baneasca a fiecarui platitor de venituri bugetare.
Prin titlul de creanta fiscala se concretizeaza obligatia ce revine contribuabilului fata de bugetul general consolidat de a achita impozitul pe profit, pe venit, TVA, accize, contributii pentru securitate sociala si orice alte venituri publice.

Trasaturi caracteristice titlului de creanta fiscala:este un act juridic de natura declarativa de drepturi si obligatii pentru ca obligatiile fiscale izvorasc exclusiv din normele fiscale, titlul de creanta fiind acela care constata (nu creaza) obligatia fiscala ce revine unui anumit subiect de inpunere, determinandu-se cuantumul venitului public datorat.are caracterul unui "titlu de creanta" intrucat constata existenta unei creante a bugetului general consolidat, adica a dreptului statului sau a unitatilor administrativ teritoriale de a primi o suma de bani. Colectarea creantelor se face in temeiul unui titlu de creanta sau al unui titlu executoriu, dupa caz.

Titlul de creanta este actul prin care, potrivit legii, se stabileste si se individualizeaza obligatia de plata privind creantele fiscale, acesta fiind intocmit de organele competente sau de alte persoane indreptatite.devine executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent, sau in orice alt mod prevazut de lege.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.