Raportul de audit

Trimis la data: 2009-07-18
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 5
Autor: Elena
Dimensiune: 40kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Raportul de audit
Rapoartele au un rol esential in angajamentele de audit si asigurare, deoarece ele comunica verdictul auditorului. Utilizatorii situatiilor financiare se asteapta ca raportul auditorului sa ofere o asigurare privind situatiile financiare ale companiilor. Auditorul poate fi tras la raspundere in cazul in care emite un raport de audit incorect. Raportul de audit reprezinta etapa finala a intregului proces de audit.

Cursuri similare:

Curs despre Raportul de audit
RAPORTUL DE AUDIT STANDARD FARA REZERVE
Standardele referitoare la raportare preconizeaza ca raportul de audit trebuie sa contina o mentiune clara a caracterului lucrarilor executate de auditor si a gradului de raspundere asumata de acesta in raport cu situatiile financiare. Pentru a permite o buna intelegere a raportului de audit de catre utilizatori, standardele profesionale definesc un limbaj uniform de utilizat in rapoartele intocmite de toti auditorii.
Cele sapte sectiuni ale raportului de audit sint descrise in continuare

1. Titlul raportului. Standardele de audit impun ca raportul sa fie intitulat si ca acest titlu sa contina cuvintul independent. De exemplu, titluri adecvate pot suna astfel: "raportul auditorului independent", "raport de audit independent" sau "opinia contabilului independent". Aceasta conditie de includere a cuvintului independent in titlul raportului are drept obiectiv sa comunice utilizatorilor faptul ca auditul a fost nepartinitor in toate aspectele muncii sale.

2. Destinatarii (adresa) raportului de audit. De obicei, raportul este adresat companiei auditate, actionarilor sai sau consiliului sau de administratie. In ultimii ani, a devenit frecventa adresarea raportului catre actionari, pentru a indica faptul ca auditorul este independent de companie si de consiliul de administratie al acesteia.

3. Paragraful introductiv. Primul paragraf al raportului are trei functii.
a) in primul rind, el face simpla afirmatie ca firma de expertiza contabila a efectuat un audit. Aceasta formula este inclusa pentru a nu se confunda raportul de audit cu un raport de compilare sau de revizuire. Paragraful referitor la perimetru explica ce se intelege prin termenul de "audit".

b) In al doilea rind, in paragraful introductiv se face o lista a situatiilor financiare care au fost supuse auditului, mentionindu-se si data de intocmire a bilantului contabil si exercitiul contabil la care se refera ,contul de profit si pierdere si situatia fluxurilor de trezorerie. Denumirile situatiilor financiare mentionate in raport trebuie sa fie identice cu formulele utilizate de managementul companiei in documentele de sinteza respective. Remarcati faptul ca raportul prezentat mai jos se refera la situatii financiare comparative. Prin urmare, va fi nevoie de un raport privind situatiile intocmite pentru ambii ani in cauza.

c) In al treilea rind, paragraful introductiv afirma ca situatiile financiare tin de competenta managementului si ca responsabilitatea auditorului consta in a exprima o opinie despre aceste situatii in urma efectuarii unui audit. Scopul acestei formule este de a comunica faptul ca managementul raspunde de selectarea principiilor contabile general acceptate aplicabile in fiecare caz, de luarea deciziilor de cuantificare si prezentare a informatiilor in cadrul aplicarii acestor principii, precum si de clarificarea rolurilor corespunzatoare ale managerilor si auditorilor.

4. Paragraful referitor la perimetru. Paragraful referitor la perimetrul lucrarilor reprezinta o descriere in termeni precisi a actiunilor intreprinse de auditor in cadrul auditului efectuat. Mai intii de toate, acest paragraf mentioneaza faptul ca auditorul a urmat standardele de audit general acceptate. Restul formulei descrie pe scurt aspectele importante ale unui audit.

Paragraful referitor la perimetru afirma ca auditul este configurat astfel incit sa se obtina o asigurare rezonabila privind faptul ca situatiile financiare nu contin prezentari eronate semnificative. Includerea calificativului semnificative sugereaza ca auditorii raspund numai de descoperirea erorilor semnificative (relativ importante), nu si de identificarea erorilor minore, care nu afecteaza deciziile investitorilor. Utilizarea formulei asigurare rezonabila sugereaza ca nu se poate astepta ca un audit sa elimine complet probabilitatea existentei unor prezentari eronate semnificative in situatiile financiare. Cu alte cuvinte, un audit ofera un nivel inalt de asigurare, dar nu reprezinta o garantie absoluta.

Restul paragrafului referitor la perimetru discuta probele de audit colectate si afirma ca auditorul considera ca aceste informatii probante sint, in circumstantele date, suficient de relevante pentru a justifica opinia exprimata in raport. Expresia prin testare indica faptul ca s-a utilizat tehnica sondajului (esantionarii) si ca nu s-a efectuat un audit exhaustiv al tuturor operatiunilor si sumelor din situatiile financiare, in timp ce paragraful introductiv al raportului afirma ca managementul companiei poarta raspunderea intocmirii si continutului situatiilor financiare, paragraful referitor la perimetrul auditului afirma ca auditorul evalueaza caracterul adecvat al respectivelor principii contabile si estimari folosite de conducere, precum si al informatiilor prezentate in situatiile financiare.

5.Paragraful opiniei. Paragraful final al raportului standard fara rezerve enunta concluziile auditorului, bazate pe rezultatele auditului facut. Aceasta portiune a raportului este atit de importanta incit deseori intregul raport este denumit pur si simplu opinie a auditorului. Paragraful continind opinia are drept scop sa indice ca
toate concluziile au fost facute pe baza unui rationament profesional. Expresia in opinia noastra indica faptul ca ar putea exista un anumit grad de risc informational asociat situatiilor financiare, in ciuda faptului ca aceste documente de sinteza au fost supuse unui audit. Auditorul este obligat sa exprime o opinie despre situatiile financiare luate ca ansamblu, precum si sa formuleze o concluzie privind respectarea de catre companie a principiilor contabile general acceptate.

Una dintre controversele raportului de audit se refera la sensul expresiei imagine fidela, inseamna ca daca principiile contabile general acceptate sint respectate, atunci situatiile financiare prezinta o imagine fidela a societatii, sau expresia are un sens mai larg? De mai multe ori, tribunalele au hotarit ca auditorii poarta raspunderea de a depasi simpla verificare a respectarii principiilor contabile general acceptate, in scopul de a determina daca exista probabilitatea ca utilizatorii situatiilor financiare sa fie dezinformati, in ciuda unei aplicari corecte a acestor principii. Majoritatea auditorilor considera ca situatiile financiare dau o "imagine fidela" atunci cind sint conforme principiilor contabile general acceptate, dar si ca este necesar sa se examineze substanta, continutul operatiunilor si soldurilor pentru a identifica eventualele inexactitati posibile.

6. Denumirea firmei de expertiza contabila. Denumirea identifica firma de expertiza contabila sau practicianul care a realizat auditul. De obicei, denumirea firmei este utilizata deoarece intreaga societate de expertiza poarta raspunderea juridica si profesionala de a se asigura ca nivelul calitativ al auditului este conform standardelor profesionale.

7. Data raportului de audit. Data adecvata pentru raport este data la care auditorul a incheiat cele mai importante proceduri ale auditului pe teren. Aceasta data este importanta pentru utilizatori, deoarece ea indica ultima zi a in care se aplica raspunderea auditorului privind examinarea evenimentelor semnificative care au
avut loc dupa data intocmirii situatiilor financiare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.