Raportul juridic civil

Trimis la data: 2010-10-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia Bute
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In general, raportul juridic este definit ca fiind acea relatie sociala in care conduita persoanelor fizice sau juridice este regleAZmentata prin norme juridice. Raportul juridic civil este o varietate a raporturilor juridice in general si reprezinta acea relatie sociala, reglementata prin norme juridice de drept civil, in care subiectii de drept se afla pe pozitie de egalitate juridica.Raportul juridic, fiind un raport social reglementat prin norme de drept, este un raport stabilit intre subiecti de drept, persoane fizice sau juridice. Deci, raporturile juridice nu se leaga intre persoane fizice sau juridice, pe de o parte si lucruri sau animale, pe de alta parte.

Cursuri similare:

absolute, cum ar fi, spre exemplu, dreptul de proprietate referitor la un bun mobil sau imobil, care consta, conform art. 480 C.civ., in posibilitatea ce o are proprietarul de a avea un bun in posesie, de a se folosi de el si de a dispune de acel bun. intr-adevar, in acest caz, raportul juridic nu se leaga intre persoana care este proprietara bunului si bunul respectiv, ci intre proprietar, pe de o parte si toate celelalte subiecte de drept, perAZsoane fizice si juridice, pe de alta parte, care au obligatia generala de a se abtine de la orice fapta care aduce atingere dreptului respectiv.

Orice raport juridic de drept civil prezinta urmatoarele caractere juridice:- este un raport social, adica legat intre subiecti de drept, perAZsoane fizice sau juridice;- raportul juridic civil are caracter volitional, deoarece raporAZturile juridice iau nastere, se modifica ori se sting ca urmare a maniAZfestarii sau acordului de vointa a partilor raportului juridic. Mai mult, fiindca raportul juridic civil este un raport social reglementat de lege sj fiindca legea exprima vointa sociala organizata in stat, se poate afirma ca raportul juridic are caracter dublu volitional.

De la caracterul volitional al raportului juridic exista si exceptii. Este cazul, spre exemplu, raporturilor juridice care se nasc prin efectul legii, fara sa fie necesara manifestarea de vointa a persoanelor intre care se leaga. Spre exemplu, in cazul succesiunii legale drepturile succesorale se nasc prin efectul legii, conform art. 650-799 C.civ;in cadrul raporturilor juridice civile, partile se afla pe pozitie de egalitate juridica, adica nici una dintre ele nu se afla in situatia de a-si impune vointa fata de cealalta. Egalitatea juridica nu se traduce, deci in egalitatea prestatiilor partilor si nici nu se confunda cu egalitatea cetatenilor in fata legii, conform art. 16 alin.1 din Constitutie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.