Raportul juridic fiscal

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: carmen _Sc
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de fiscalitate desemneaza ansamblul reglementarilor privind perceperea impozitelor sub toate formele, directe sau indirecte. La randul sau, impozitul reprezinta plata obligatorie la bugetul statului sau la bugetele locale, efectuata atat de persoane particulare cat si de persoane juridice. Este o contributie obligatorie, directa sau indirecta, efectuata potrivit normelor stabilite de stat. Impozitul reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, la dispozitia statului, in vederea acoperirii cheltuielilor sale. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului.
Impozitul direct reprezinta perceperea normala, periodica, de sume banesti direct de la persoane fizice si juridice pe baza venitului constatat sau asupra valorii bunurilor care le apartin. Se incaseaza direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite. In cazul acestui impozit, subiectul si suportatorul impozitului sunt in intentia legiuitorului una si aceeasi persoana, desi practic uneori acestea nu coincid.

Impozitul indirect reprezinta prelevarea de sume banesti de la populatie prin adaugarea unor cote de impozit la preturile marfurilor, in special la cele de prima necesitate. Impozitul indirect se incaseaza de la populatia cumparatoare a produselor grevate de acest impozit fara sa se tina seama de venitul, averea sau situatia personala a contribuabulului, ele fiind suportate in egala masura de toate clasele si paturile sociale. Acest impozit vizeaza cheltuielile, iar legiuitorul atribuie calitatea de subiect al impozitului altei persoane fizice sau juridice decat suportatorul acestuia.

Acest impozit imbraca urmatoarele forme: taxe de consumatie, taxe vamale, taxe de timbru si de inregistrare, venituri din monopoluri fiscale. Aceste impozite sunt instituite de stat asupra vanzarilor de marfuri si prestarilor de serviciu. Un impozit indirect clasic, general, neutru, unic, dar cu plata fractionata, care cuprinde toate fazele circuitului economic, respectiv productia, serviciile si distributia pana la vanzarile catre consumatorii finali inclusiv este taxa pe valoare adaugata.

La randul lor, taxele sunt impozite indirecte care se percep de catre organele administratiei publice sau de catre organele judecatoresti sub forma de plata. Taxele intrunesc majoritatea trasaturilor specifice impozitelor, si anume:
caracter obligatoriu, caracter nerambursabil, urmarire in caz de neplata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.