Raspunderea asociatilor sau actionarilor

Trimis la data: 2010-06-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Marioara Tudorache
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Raspunderea asociatilor sau actionarilor - societati comerciale debitoare - este reglementata de Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
Un element de noutate in ceea ce priveste reglementarea raspunderii solidare este modalitatea speciala de angajare a raspunderii persoanei in cauza, prin decizie, spre deosebire de procesul verbal prevazut in reglementarea fiscala anterioara, care constituie titlu de creanta privind obligatia de plata a persoanei raspunzatoare.

Cursuri similare:

Modificarea se datoreaza unificarii modalitatilor de stabilire a taxelor si impozitelor reglementate de art. 83 Cod de procedura fiscala si limitarea acestora la declaratia fiscala sau decizia emisa de organul fiscal. Decizia se va supune spre aprobare conducerii organului fiscal. Raspunderea va fi stabilita atat pentru obligatia fiscala principala, cat si pentru accesoriile acesteia.Titlul de creanta prevazut va fi comunicat persoanei obligate la plata mentionandu-se ca aceasta urmeaza sa faca plata in termenul stabilit si poate fi atacat in conditiile legii.

Un alt element de noutate il reprezinta reglementarea raspunderii solidare cu debitorul insolvabil a persoanei juridice care direct sau indirect controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul cu conditia indeplinirii cel putin a uneia din urmatoarele situatii:desfasoara aceeasi activitate sau aceleasi activitati ca si debitorul;utilizeaza cu orice titlu active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestora reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a activelor corporale ale utilizatorului;

are raporturi contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii care in proportie de cel putin jumatate au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul;are raporturi de munca sau civile, de prestari de servicii, cu cel putin jumatate din angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.Reglementarea este perfectibila in sensul ca ar fi necesara coroborarea cu institutia persoanei afiliate.
O alta categorie de persoane o reprezinta succesorii debitorului in conditiile dreptului comun.

Este vorba de mostenitorul care a acceptat succesiunea debitorului decedat sau a celui ce a preluat total sau in parte drepturile si obligatiile persoanei juridice supuse reorganizarii. Succesorii devin contribuabili in locul persoanei fizice decedate sau a persoanei juridice supuse reorganizarii dobandind obligatii fiscale in nume propriu.O alta categorie de persoane o reprezinta fidejusorii. Conform Codului de procedura fiscala exista posibilitatea angajarii raspunderii privind plata obligatiilor fiscale de alta persoana decat contribuabilul, daca aceasta persoana isi asuma obligatia pentru contribuabilul debitor.

Aceasta obligatie are caracter subsidiar in raport cu obligatia contribuabilului debitor. In acest caz, fidejusorul isi asuma obligatia de plata printr-un act in forma autentica, fiind obligatorie constituirea unei garantii reale al carei cuantum sa corespunda nivelului obligatiilor de plata ale contribuabilului debitor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.