Raspunderea contraventionala si raspunderea penala in dreptul mediului

Trimis la data: 2009-07-16
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona Cocos
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contraventia reprezinta fapta savarsita cu vinovatie prevazuta ca atare de legi, hotarari de Guvern sau acte ale Autoritatilor Administratiei locale sau judetene ,fapta care nu intruneste pericolul social al unei infractiuni. Cadrul juridic general al aplicarii contraventiilor este constituit din OG 2/2001, OUG 195/2005, HG 127/1994 si alte acte normative sectoriale. Contraventiile se constata si se aplica de catre:
a. Comisarii din cadrul Garzii de Mediu.

Cursuri similare:

Protectia generala a animalelor se realizeaza prin legea 205/2004 si prin normele sanitar veterinare. Animalele domestice sau salbatice cu sau fara stapan sunt protejate impotriva actelor de cruzime.
Prin acte de cruzime se inteleg urmatoarele: uciderea animalelor din perversitate sau prin utilizarea unor instrumente dure, abandonarea animalelor a caror supravietuire depinde de om, utilizarea animalelor pentru a determina sau mentine agresivitatea cainilor, utilizarea cainilor in lupte sau doparea acestora in scopul obtinerii unor rezultate sportive.

Autoritatea cu atributii in domeniu este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor. Aceasta autoritate elaboreaza normele desfasurarii activitatii cu animale (de ex. norme de vanatoare), stabileste normele de eliberare a licentelor ,de administrare a fondurilor de vanatoare, stabileste cotele anuale de vanatoare,perioada de vanare , autorizeaza vanarea speciilor interzise mai ales atunci cand acestea sufera de boli care se pot transmite sau provoaca daune, realizeaza activitati de control si aplica sanctiuni, stabileste lista bolilor cu transmitere la animale si conditiile de tranport a acestora.

Detinerea animalelor salbatice sau popularea cu specii noi de animale salbatice se poate realiza numai in baza unei autorizatii emise de aceasta autoritate, iar in ultimul caz numai in situatia in care au fost realizate experimente care au dovedit ca popularea cu acele specii nu pune in pericol celelalte specii. Persoanele fizice sau persoanele juridice au obligatia ca la inceperea, respectiv sistarea oricarei activitati cu animale, substantele rezultate de la animale, material germinativ, produse de hrana a animalelor sau substante organice sa solicite acestei autoritati (sa solicite DSVSA) o aprobare.

Transportul animalelor se poate realiza doar in conditiile prevazute de normele elaborate de DSVSA ; au fost stabilite conditii in ceea ce priveste mijlocul de trensport si documentele insotitoare dar si in ceea ce priveste pe transportatori. Orice transport trebuie sa fie insotit de un document din care sa rezulte originea si proprietarul animalelor, locul de plecare si locul de destinatie, pauzele efectuate, etc. Transportatorul trebuie sa detina o autorizatie valabila pentru transportarea animalelor respective, sa fie autorizat si sa respecte normele sanitar veterinare.

In cazul in care se constata ca transportatorul nu a respectat normele si prin aceasta a cauzat suferinte animalelor, reprezentatntul autoritatii il obliga sa ia masurile necesare pe cheltuiala sa. In cazul animalelor provenite din spatiul comunitar, documentul de transport trebuie sa fie insotit si de o declaratie speciala a transportatorului din care sa rezulte ca a respectat normele in domeniu, in caz de neconformare transportatorul poate fi sanctionat prin aplicarea amenzii si suspendarea sau retragerea autorizatiei de transport.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.