Raspunderea penala in mediul de afaceri

Trimis la data: 2009-09-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalin Oprea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Elemente privind raspunderea penala. Comerciantul, persoana fizica sau juridica, intra in diverse categorii de raporturi juridice - civile, comerciale, fiscale, de drept al muncii, administrative. Este insa posibil ca acelasi comerciant sa intre si in raporturi juridice penale, adica intr-un raport juridic in care statul trage la raspundere pe comerciantul (persoana fizica sau juridica) pentru ca a savarsit o incalcare considerata dintre cele mai grave ale legii; in numele societatii, statul actioneaza ca un factor coercitiv.

Cursuri similare:

Definitia infractiunii este cuprinsa in dispozitiile art. 17 Cod penal care dispune: "Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala". Asadar, infractiunea desemneaza o fapta a omului prin care nu se respecta o norma imperativa si se pun in pericol anumite valori sociale aparate de legea penala, astfel incat persoanei vinovate urmeaza sa i se aplice o sanctiune de drept penal.

Din definitia legala a infractiunii rezulta ca trasaturile sale sunt:
a) Prezinta un pericol social (grav). Art. 18 Codul penal stabileste conditiile care trebuie indeplinite pentru a fi in prezenta pericolului social al faptei reglementat de legiuitor si anume:fapta care prezinta pericol social consta in orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia din valorile aratate in art. 1 din Codul penal, respectiv Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept;

- pentru sanctionarea faptei care prezinta un astfel de pericol social este necesara aplicarea unei pedepse penale. b) Este savarsita cu vinovatie, conditie reglementata distinct de legiuitor, prin art. 19 Cod penal, care prevede si cele doua forme ale vinovatiei, respectiv intentia si culpa1. Prima forma a vinovatiei, intentia, este reglementata de legiuitor in doua modalitati: intentia directa si intentia indirecta.

Intentia directa este cuprinsa in dispozitiile art. 19 alin. 1, pct. 1 lit. a din Codul penal in care se arata ca infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte. Intentia indirecta este prevazuta de legiuitor in dispozitiile art. 19 alin. 1, pct. 1 lit b Cod penal care dispune ca in acest caz, infractorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.