Reasigurarea

Trimis la data: 2010-11-17
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Marga Tudor
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reasigurarea reprezinta cedarea de catre asigurator catre alte societati, a unei parti din riscul subscris. Reasigurarea este un mijloc de egalizare prin divizarea raspunderii intre mai multi asiguratori dispersati pe arii geografice cat mai intinse de mentinerea unui echilibru intre primele incasate si despagubirile datorate de fiecare asigurator in parte. Reasigurarea il avantajeaza nu numai pe asigurator, dar si pe asigurat, pentru ca, prin cedarea unei parti din raspunderea initiala asumata, asiguratul este pus la adapost de surpriza neplacuta ca in caz de dauna asiguratorul sa nu poata face fata obligatiilor de despagubire.

Cursuri similare:

Prin operatia de reasigurare, societatea de asigurare care cedeaza devine reasigurant sau cedant, iar cea care primeste devine reasigurator. La randul sau, reasiguratorul poate ceda o parte mai mare sau mai mica din riscul acceptat in reasigurare, pana cand riscul cuprins in aigurarea initiala va fi suficient de faramitat intre societati de asigurare diferite. Aceasta operatie se numeste retrocesiune.

Spre deosebire de asigurare, reasigurarea se poate incheia numai intre societatile de asigurare. Raporturile de reasigurare pot lua fiinta in legatura si ca urmare a unui contract de asigurare.Fiind un contract derivat, contractul de reasigurare urmeaza soarta contractului principal adica a contractului de asigurare. Daca asigurarea este nevalabila sau a fost lovita de nulitate, atunci si reasigurarea este nevalabila.

Reasigurarea produce efecte numai intre reasigurat si reasigurator, adica asiguratul nu se poate indrepta cu o actiune juridica impotriva reasiguratorului, nefiind parte la contractul de reasigurare.
Reasigurarea nu se poate incheia pentru o suma mai mare decat cea asigurata prin contractul de asigurare. Cedand o parte din riscurile asumate, reasiguratul se comporta cu reasiguratorii la fel cum se comporta asiguratii cu ei.

In baza contractului de reasigurare facultativ reasiguratul propune si reasiguratorul poate sa accepte sau sa refuze reasigurarea. Acest contract nu actioneaza in mod automat, ci reasiguratul este obligat sa instiinteze pe reasigurator de fiecare risc individual pe care doreste sa-l reasigure. La randul sau, reasiguratorul, dupa o cercetare prealabila, poate sa accepte in reasigurarea riscurilor propuse sau nu.

In baza contractului de reasigurare obligatoriu, reasiguratul se obliga sa cedeze si reasiguratorul se obliga sa accepte in reasigurare, categoriile de riscuri prevazute in contract, in proportiile si conditiile stabilite. Reasiguratul nu are posibilitatea selectionarii riscurilor si va ceda o parte din toate riscurile subscrise, chiar si pe cele de valori mici pe care le-ar putea acoperi singur, fara nici o dificultate. Acest dezavantaj al reasiguratului este avantaj pentru reasigurator, pentru ca cedarea automata a unei parti din riscurile acceptate in asigurare il pune la adapost de tendinta reasiguratului de selectionare a riscurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.