Recoltarea produselor horticole

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 0
Autor: ellenaelli2009
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Recoltarea constituie faza de legatura intre tehnologiilor de productie horticole si tehnologiile de valorificare care urmeaza. In timpul recoltarii, produsele sunt preluate din spatiul in care s-au format si sunt colectate, in vederea desfasurarii fazelor ulterioare specifice, intr-o succesiune care le apropie, mai devreme sau mai tarziu, de consum. Recoltarea este o operatie care influneteaza mentinerea si evolutia calitatii produselor, valoarea lor comerciala si posibilitatile de prelucrare sau de pastrare.

Cursuri similare:

Determinarea momentului optim de recoltare prezinta interes pentru toate culturile horticole. Procedeele sau metodele sunt multiple, adesea complementare, neexcluzand experienta sau chiar empirismul, cand dau rezultate, in lipsa unui laborator sau a unor instrumente mai greu de procurat. Exista mai multe grupe de procedee si metode pentru stabilirea momentului optim de recoltare bazate pe observarea sau determinarea unor caractere.

Caractere anatomo - morfologice. Cele mai importante repere sunt: la tesuturi, aparitia sau dezvoltarea caracteristicilor, evolutia sau transformarea lor tipica; la organe sau parti de organe, dezvoltarea si transformarea acestora, diminuarea sau incetarea activitatii, eventual caderea unor tesuturi, parti de organe sau organe. Se examineaza aspectul sectiunilor sau rupturilor, marimea si culoarea semintelor, prezenta sau absenta de goluri interioare, compactitatea, starea pedunculului, tunicilor, carceilor, individualizarea mezocarpului si endocarpului etc.

Aspectul morfologic exterior este apreciat si prin alte metode (fizice, senzoriale).2.2. Caracterele fizice. Caracterele fizice ale produselor edificatoare in stabilirea momentului optim de recoltare sunt: masa (g), dimensiunile (cm), intensitatea culorii (nm), fermitatea, elasticitatea, rezistenta la compresiune, forfecare, taiere sau tensionare etc. Pentru fermitate si caracterele ulterioare, determinarile se executa cu o aparatura tipica.

2.3. Datele analitice chimice si fiziologice. In functie de metodele de determinare, acestea pot fi rezultatul unor analize:
calitative sunt: proba cu iod, testele enzimatice etc.; cantitative sunt: umiditatea exterioara, umiditatea totala, substanta uscata solubila, continutul in substante utile, aciditatea titrabila, continutul in pigmenti, activitatea enzimelor sau intensitatea respiratiei. Indicii analitici si sintetici rezulta din calcule (raportul glucide totale / aciditate, raportul glucoza / fructoza, raportul aciditate / substante tanante / glucide totale etc.).

Datele fenologice. Sunt stabilite diferentiat pe specii si soiuri, pentru fiecare zona de productie horticola. Studierea sortimentului de soiuri existent, omologarea noilor soiuri de legume, fructe sau struguri de masa au urmarit si stabilirea momentului optim de recoltare, exprimat in numarul de zile al perioadei de vegetatie (semanat - recoltare, plantat - recoltare), numarul de zile de la inflorit la recoltare, stadiul T la mere, suma gradelor de temperatura de la inflorit la recoltare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.