Recombinarea genetica la eucariote

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 5.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Ioana Ginescu
Dimensiune: 6533kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Recombinarea genetica este procesul prin care are loc transferul intra- sau intermolecular a unor secvente de ADN, avand ca rezultat modificari in inlantuirea genelor sau a unor parti din gene. Se poate produce astfel, reasortarea unor nucleotide la nivelul aceleiasi molecule de ADN sau intre molecule separate, rezultand, in final, una sau doua molecule recombinate.

Cursuri similare:

La eucariote procesul de recombinare genetica este legat de fenomenul sexualitatii si se realizeaza in special in cursul meiozei, fiind conditionata de realizarea contactelor intre cromosomi urmata de disjunctia independenta a perechilor de cromosomi (bivalenti). In cazul organismelor eucariote au fost descrise 3 tipuri de recombinare genetica:
-recombinarea intracromosomala - prin crossing-over (schimbul reciproc de segmente cromosomale);
-recombinarea intercromosomala - prin disjunctia independenta a cromosomilor omologi;
-recombinarea genetica nereciproca - prin conversie genetica.

Recombinarea intracromosomala (crossing-over) se realizeazaatat in meioza cat si in mitoza.Ea poate avea loc intergenic, cat si intragenic.
Recombinarea intragenica este un fenomen rar. Acest fenomen manifesta interferenta negativa care determina cresterea probabilitatii ca un al 2-lea crossing-over sa aiba loc in apropierea primului. Formarea bivalentilor in meioza presupune participarea a 2 cromosomi de origine diferita (materna si paterna), intre care se stabilesc contacte intercromatidice (sinapse) ce conduce la formarea unei structuri specializate numita complex sinaptinemal.

Importanta complexului sinaptinemal in desfasurarea recombinarii genetice intracromosomale este dovedita de faptul ca la organismele la care nu se produce acest complex, nu are loc procesul de crossing-over.
Formarea chiasmelor este dependenta de sinteze proteice ce au loc la sfarsitul zigotenului.Procesul de recombinare genetica implica ruperea si reunirea cromatidelor participante, fapt ce conduce la un schimb reciproc de segmente de ADN de dimensiuni egale si la aparitia de cromosomi (iar apoi de gameti) recombinati (Fig. 1).

Fenomenul de crossing-over se realizeaza mai mult sau mai putin randomic, de-a lungul perechilor de cromosomi omologi. Astfel, probabilitatea realizarii recombinarii intre 2 loci creste odata cu distanta dintre acestia pe cromosomi.Deoarece procesul de crossing-over afecteaza numai 2 dintre cromatidele bivalentilor, doar 50 % dintre produsii meiozei sunt de tip recombinat, restul de 50 % sunt de tip parental.

S-a constatat ca intre genele plasate pe cromosomii omologi, in afara de crossing-over simplu, pot aparea si crossing-overe multiple (Fig.2). Daca procesul de recombinare are loc la nivelul unor gene heterozigotze, indiferent de numarul de crossing-overe ce se realizeaza, procentul de recombinare nu depaseste 50 %.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.