Reconstructie ecologica

Trimis la data: 2010-11-16
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Medias
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Omul, inclus de catre sistematicieni in randul mamiferelor primate sub numele Homo sapiens sapiens, a aparut si a evoluat in ultimul moment, daca raportam durata existentei omului si istoria societatii umane la varsta planetei si a celorlalte grupe de vietuitoare cu care omul convietuieste pe Terra. Omenirea are dreptul de a se mandri cu progresele sale realizate pe seama geniului unor reprezentanti ai sai si prin exploatarea fara economie a resurselor naturale planetare.

Cursuri similare:

Astazi, cand omul a inteles ca exista si un revers al medaliei, devenind evident faptul ca incalzirea globala nu este doar o poveste, iar resursele naturale regenerabile nu reusesc sa sustina ritmul actual de exploatare, omenirea este constrinsa - mai mult decat oricand - sa mediteze asupra catorva fraze rostite de catre presedintele S.U.A., Theodore Roosevelt, la Conferinta asupra conservarii resurselor naturale, in anul 1908:

"A sosit insa vremea sa ne gandim cu seriozitate la ceea ce se va intimpla atunci cand padurile noastre nu vor mai fi, cand carbunele, fierul si petrolul se vor fi epuizat si cand solul se va fi saracit si aluvionat in fluvii, impurificandu-le apele, dezgolind campurile si barand calea navigatiei". Societatea umana a fost legata de vecinatatea apei, dar omul a schimbat intreg peisajul planetar, actiunile sale vizand, in egala masura, ecosistemele terestre si pe cele acvatice.

Unele categorii de ecosisteme se afla, pretutindeni in lume, sub o presiune umana uriasa ca urmare a cresterii demografice a populatiei umane, a nevoii tot mai mari de apa si teren. Padurea dispare pentru a face loc pasunilor si infrastructurii care permite o exploatare mai eficienta, stepele, pampasul si preeria dispar in fata expansiunii culturilor agricole, in timp ce, in numeroase locuri din lume, desertul castiga, anual, kilometri intregi din terenuri folosite ca pasuni sau pentru culturile agricole.

Calitatea apelor curgatoare, dar si a panzei freatice s-a deteriorat constant, mai ales din cauza aportului de substante chimice provenite din agricultura si transportul fluvial, dar si ca urmare a eroziunii malurilor sau a gestionarii defectuoase a sistemelor de canalizare. Unele activitati umane au consecinte directe sau indirecte asupra tuturor categoriilor de ecosisteme. Spre exemplu, vinatoarea a fost si continua sa fie unul dintre factorii- cheie in disparitia sau diminuarea severa a populatiilor unor specii de pasari si mamifere, din toate tipurile de ecosisteme.

Astazi, constituie o activitate sportiva, dar si o importanta sursa de venit pentru gestionarea unor ecosisteme. Chiar practicata in mod rational si controlat, conform legii si principiilor etice, vinatoarea ramane o activitate ce deranjeaza pasarile si mamiferele, obligandu-le sa se deplaseze spre teritorii mai linistite. Actiunea de modificare si modelare a ecosistemelor terestre este cea mai veche interventie asupra naturii in istoria omenirii;

dupa descoperirea focului, omul a incendiat padurea pentru a mari suprafetele de pasunat pentru animalele ce reprezentau vinat preferential, dar si pentru animalele pe care incepuse sa le domesticeasca. Unii specialisti sustin ca extinderea preeriei nord-americane s-a realizat cu sprijinul constient al indienilor amerindieni care, nu au domesticit bizonul american (Bison bison) - prin vinarea caruia isi procurau hrana si pieile necesare, dar au marit suprafetele deschise preferate de aceste mamifere erbivore, incendiind padurile vecine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.